De Air Car is een auto die rijdt op samengeperste lucht, ontwikkeld door Moteur Developpement International (MDI), een bedrijf gesticht door de Franse Formule1-ingenieur Guy Nègre. MDI startte de ontwikkeling van de luchtauto al in 1991. Samen met het Indiase Tata willen ze volgend jaar deze vierwieler op de markt brengen.

De afgelopen jaren werd de persluchtauto al een paar keer aangekondigd. In 2007 volgde dan de grote doorbraak. Tata Motors, één van India’s grootste autobouwers, kocht de licentie voor India voor het gebruik van de persluchtmotortechnologie van MDI. Dit gaf MDI de middelen om de ontwikkeling voort te zetten.

De werking van de motor is als volgt. Onder de kap bevindt zich een motor waarvan de zuigers naar beneden worden geduwd door perslucht. In de auto bevinden zich dus een aantal luchttanks, als vervanger voor de brandstoftanks bij conventionele auto’s. De enige uitstoot is koude lucht (tussen de 0 en min 15 graden Celsius, kan dus gebruikt worden voor de airco) en de auto kan met een volle lading perslucht 300 km afleggen. Elektrische randzaken in de auto worden aangestuurd door een microprocessor.

De tanks kunnen bij daarvoor geschikte vulpunten worden afgevuld met perslucht, dit neemt maximaal 4 minuten in beslag. daarnaast wordt de auto geleverd met een elektrische compressor, waarmee de tanks thuis in 3 á 4 uur weer vol zijn.

De Mini Cat is gebouwd op een buizenchassis en heeft een body van fiberglas. Aan boord zijn twee tanks met een inhoud van 340 liter per stuk. Deze kunnen maximaal 4350psi aan.

Volgend jaar hoopt Tata de auto op de markt te brengen in India. Vanafprijzen zullen bij $12.700 beginnen. Een mooi alternatief voor een land waar de infrastructuur van laadpalen nog niet op gang is gekomen.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.