Fastned mag laadpalen voor elektrische auto’s langs de snelwegen exploiteren, dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag bepaald. De 26 exploitanten van benzinestations, die het kort geding hadden aangespannen tegen de Nederlandse Staat, hebben daarmee een belangrijke slag verloren.

De 26 zelfstandige benzinepomphouders hadden een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse Staat. Ze waren het niet eens met het plan om op de plekken achter de benzinepompen gratis te verstrekken aan andere ondernemers, lees: aanbieders van oplaadpalen. In dit geval Fastned.

De pomphouders vinden dat ze het exclusieve recht hebben om brandstoffen te verkopen langs de snelweg. De term “brandstof” is hier van essentieel belang, want dat wordt genoemd in de afspraken tussen de Staat en de exploitanten. De rechtbank oordeelt echter dat die afspraak alleen gaat over fossiele brandstoffen zoals benzine en diesel, en niet over elektriciteit.

De pomphouders zijn uiteraard teleurgesteld over de uitspraak, maar willen het vonnis eerst goed lezen voordat ze een inhoudelijke reactie geven. De 250 plekken waar de oplaadpunten komen, zijn overigens al verdeeld. Onder meer aan de ANWB , Fastned, MisterGreen, GreenFlux, Liander en The New Motion. De installatie van de laadpalen kan nu volgens planning doorgaan.


Meer lezen over: , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Super goed nieuws! Met zo veel snelladers komt het elektrisch rijden écht van de grond.

Ik kwam overigens vandaag bij een BP in Amsterdam een snellader tegen op hun terrein, het kan dus wel gewoon.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.