Tabak staat op het punt om door te breken ​​als biobrandstof, dankzij recent onderzoek van het Lawrence Berkeley National Laboratory. Dat zou nogal een omslag zijn voor de tabaksindustrie, een tak waar over het algemeen weinig positiefs over te melden is.

Een team van wetenschappers is onder leiding van een onderzoeker van het Amerikaanse ministerie van Energie aan het verkennen hoe men benzine, diesel en vliegtuigbrandstof kan produceren van tabaksplanten. De tabaksplanten zouden energie gebruiken van zonlicht en dat omzetten naar brandstofmoleculen in hun bladeren. De wetenschappers willen die bladeren breken en de brandstof extraheren en scheiden. Men schat dat ongeveer 1000 hectare van tabak meer dan een miljoen liter brandstof kan opleveren.

En waarom tabak? Het wordt gekweekt in grote stukken van de VS en in meer dan 100 landen. Het gewas genereert meerdere oogsten per jaar, de plant heeft grote bladeren en kan veel brandstof opslaan, en de plant is vatbaar voor genetische manipulatie. Tot slot wordt tabak niet gebruikt voor voedselproductie, hetgeen bijvoorbeeld een nadeel is bij biobrandstoffen uit mais.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.