Turbogeblazen sportwagens die de 900 pk-grens overschrijden én gebruik maken van een efficiente brandstof? Ja, dat is absoluut mogelijk. De welbekende tuningsfirma Switzer heeft op verzoek van een klant een dergelijke auto ontwikkeld.

Eco-tuning
Op basis van de Porsche 911 (997) Turbo werd de welbekende tunigsoperatie van Switzer uitgevoerd: grotere turbo’s en intercoolers, aangepaste elektronica in de vorm van een stand-alone ECU, maar ook de mogelijkheid om om twee typen brandstof te tanken: gewone benzine en E85. Laatstgenoemde brandstofsoort bestaat voor 85% uit gedenatureerde ethanol en de overige 15% is louter benzine. De ethanol wordt verkregen uit planten, en wordt daarom ook wel bio-ethanol genoemd. Door het gebruik van planten is de brandstof meer CO2-neutraal. Deze brandstof wordt al veel gebruikt in Zweden en het mid-westen van de Verenigde Staten, waar de ethanol uit maïs wordt verkregen. Ook de race-industrie maakt veel gebruik van E85 als brandstof, omdat ethanol veel klopvaster is dan normale benzine. Daardoor kan de brandstof een hogere compressie aan, zonder dat de brandstof uit zichzelf ontbrandt zoals bij een dieselmotor.

912 pk op E85
Een Amerikaanse klant uit Ohio liet zijn 911 Turbo op verzoek tunen door Switzer, en kreeg hiermee een wegmonster dat op E85 maar liefst 912 pk produceert. De Switzer F900 flex-fuel, zoals de auto officieel heet, heeft een veel schonere verbranding dan zijn evenknie op benzine en een veel lagere uitstoot.

De veel schonere verbranding was volgens CEO Tym Switzer direct te merken. “The E900s took advantage of some of Ethanol’s unique properties, like high octane equivalence and cooler burn, to make over 900 horsepower without relying on toxic race fuels. They were great cars to work on and dyno-test, actually, because they were so clean your eyes didn’t water the whole time you were running them. You could finally breathe in the shop with the dyno going.”


Meer lezen over: , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.