Suiker Unie
Suiker Unie en OrangeGas openen een nieuw – openbaar – groengas-tankstation aan het Hoendiep in Hoogkerk (gemeente Groningen). Het groen gas dat Suiker Unie uit suikerbietresten produceert op de locatie Vierverlaten kan hier worden getankt. Het tankstation is vanaf vandaag 24/7 voor iedereen geopend.

Suiker Unie beschikt ook over personen- en bestelauto’s die op groengas rijden en van het tankstation gebruik kunnen maken. Daarnaast gebruikt de onderneming een groeiend aantal dual fuel-vrachtwagens die suiker transporteren. Daardoor levert Suiker Unie steeds meer klanten op groengas.

Peter Bosma, key accountmanager bij OrangeGas, is dan ook extra verheugd over het nieuwe vulpunt bij de productielocatie van Suiker Unie. “Een prachtig voorbeeld van de circulaire economie. Suiker Unie produceert haar eigen brandstof en OrangeGas faciliteert de pomp waar de groengas-voertuigen van Suiker Unie kunnen tanken.”
“OrangeGas heeft al vijf groen gas tankstations in de provincie Groningen. De goed bereikbare locatie in Hoogkerk, aan de westzijde van de stad, is een mooie aanvulling op dit netwerk. Steeds meer ondernemers zien de voordelen van het rijden op groengas. Deze auto’s stoten vele malen minder CO2, NOx en roet uit dan dieselauto’s. Bovendien maken ze minder lawaai. Én groengas is een stuk goedkoper”, aldus Bosma.

Suiker Unie hecht veel waarde aan duurzaam produceren. “Daarbij gebruiken we alle ingrediënten van de grondstof suikerbiet”, vertelt Albert Markusse, CEO van Suiker Unie. “Om reststromen steeds nuttiger in te zetten, heeft Suiker Unie in 2012 een biomassavergister gebouwd in Vierverlaten. In vier tanks verwerkt deze jaarlijks 100.000 ton plantaardig restmateriaal uit de aangrenzende suikerfabriek tot 10 miljoen m³ groengas. Dit wordt gezuiverd, op druk gebracht en daarna als groengas in het regionale aardgasnet geïnjecteerd.”

Suiker Unie ziet het nieuwe tankstation als een belangrijke stap naar een biobased economy. Markusse: “Daarin worden producten op basis van fossiele grondstoffen vervangen door producten op natuurlijke basis. Daarbij is de keten gesloten. Wat is er nu mooier dan suiker leveren in bulkwagens die rijden op eigen groen ‘bietengas’?”


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.