ev-platform van Toyota en Subaru
Het zat eraan te komen, maar is nu officieel. Dat betekent ook dat er bij Toyota eindelijk wordt getornd aan het onwrikbare geloof in uitsluitend hybride en waterstof.

Er is geen enkele autofabrikant die er niet mee bezig is, elektrisch rijden. De vraag daarbij is wel wanneer de massale productie van ev’s van start gaat, vooralsnog is het mondjesmaat. Aan de merken die aan serieuze plannenmakerij doen kunnen Subaru en Toyota worden toegevoegd. Het vermoeden was er al – de merken werken samen sinds 2015 – maar wordt nu bewaarheid. Hoewel Mazda dan weer geen deel van de samenwerking uitmaakt, terwijl daarover ook serieuze berichten zijn langsgekomen.

Subaru en Toyota gaan een platform ontwikkelen dat speciaal voor elektrische aandrijving is bedoeld. De eerste ev die moet een suv in het C-segment worden. Een voor de hand liggende keuze, want daar vallen behoorlijke verkoopaantallen mee te behalen. Er wordt bij de ontwikkeling uitgegaan van de merkwaarden. Een wezenskenmerk van Subaru is uiteraard de boxermotor all wheel drive, terwijl Toyota vooral het onderscheid maakt met efficiƫnte hybride aandrijflijnen, hetgeen niet direct profijtelijk is voor elektrische aandrijving. Hoewel het geen verkeerde keuze zou zijn om te komen met een volledig elektrische Prius, die met dank aan een gunstige stroomlijn ook met een vrij klein accupakket een groot rijbereik kan bieden.

Door deze zet hopen de merken klaar te zijn voor de toekomst. Ook moet er het nodige schaalvoordeel worden behaald, wat vooral gunstig is voor de inkoop van (voldoende ruime hoeveelheden) accupakketten. Vooralsnog is het onbekend wanneer de eerste ev van de Japanse merken af is.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.