Stella finish
Ook de studenten van de TU/e hebben de finish bereikt, als eerste in hun klasse!

Een vertraagde accu en op de valreep nog een kapotte middenconsole. Maar uiteindelijk hield niets of niemand Solar Team Eindhoven tegen om vandaag met vijf personen te finishen in Adelaide. Met de finish lijkt het team zeker van de eerste plaats in de Cruiser Class: de categorie voor praktische zonneauto’s. Het doel van de Cruiser Class is om tijdens de 3.000 kilometer van Darwin naar Adelaide zoveel mogelijk personen, zo energiezuinig mogelijk te vervoeren. Het team arriveerde omstreeks 04:00 uur Nederlandse tijd in Adelaide na een rit van totaal 3.021 kilometer. Het team reed de laatste 250 kilometer met 5 personen en de Stella Vie haalde een gemiddelde snelheid van 70 kilometer per uur.

Morgen volgt nog wel een laatste onderdeel uit de wedstrijd: een jurering. Dankzij de enorme voorsprong in punten lijkt dat echter geen obstakel voor de winstkansen. Finishen en jurering zijn wel de vereisten om mee te dingen naar de titel. Op zondag wordt het wereldkampioenschap voor praktische zonneauto’s bekend gemaakt door de organisatie.

Auto van de toekomst
Solar Team Eindhoven benadrukt met de Solar Challenge haar visie: de auto van de toekomst is er een op zonne-energie. “Ondanks de klein technische tegenslag is het fantastisch dat het team er in is geslaagd om te finishen met zoveel punten”, aldus teammanager Wout Gubbels. “En hoewel we nu zo goed als zeker zijn van winst, willen we ook aan de jury laten zien dat we de beste zonneauto presenteren. Dat past geheel in de visie van het team: de auto van de toekomst is er een op zonne-energie.”

Het Eindhovense team reed de eerste 1.500 km met vijf personen aan boord. Om één persoon 100 kilometer te verplaatsen, verbruikt de zonneauto 0,4 kilowattuur (kWh). Ter vergelijking: een moderne elektrische auto heeft voor dezelfde verplaatsing maar liefst 8,5 keer zoveel energie nodig.

UPDATE: Op zaterdag werd de zonneauto ‘Stella Vie’ gekeurd door een jury, als laatste onderdeel van de Cruiser Class tijdens de Challenge. Ook hier gooide het team hoge ogen, door onder andere moeiteloos een fiets in te laden in de kofferbakruimte. Het team behaalde hier dan ook 20 van de 20 punten.

Foto: Bart van Overbeeke.


Meer lezen over: , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.