'Stopzetten EV-steun doet eerdere stimulering teniet'
Het zijn spannende tijden in EV-land. Blijft staatssecretaris Wiebes het bezit van elektrische auto’s stimuleren, of worden alle financiële voordelen de nek omgedraaid?

De stimulering van EV’s en hybride auto’s heeft de Nederlandse staat geld gekost. Een hoop geld. Sterker nog: door fiscale maatregelen liep onze overheid van 2008 tot en met 2013 maar liefst 6,4 miljard euro aan belastingen mis. Bijtellingsvoordelen zorgen ervoor dat het zakelijk rijden van schone auto’s flink goedkoper is dan het rijden van auto’s met een conventionele verbrandingsmotor, da’s het hele idee achter de stimulering.

Onbekend is of staatssecretaris Wiebes het rijden van groene auto’s blijft stimuleren. Elektrische auto’s zitten op dit moment in de 4%-bijtellingscategorie en zijn vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting en BPM, maar de BPM wordt binnenkort zeer waarschijnlijk voor alle auto’s afgeschaft. Daarmee gaat één van de financiële prikkels om een EV of hybride te rijden dus verloren.

Dat financiële verlies zal moeten worden opgevuld en het ligt in de lijn der verwachting dat de bijtelling (verder) zal worden opgehoogd. Het stimuleren van plug-in hybrides zou tegen die tijd helemaal verleden tijd zijn, maar geheel onterecht is dat wat ons betreft niet. Veel plug-ins zien nauwelijks een laadpaal van dichtbij en worden voornamelijk op fossiele brandstoffen gereden.

Volgens DOET (Dutch Organisation for Electric Transport) staat daardoor ook de interesse in EV’s op de tocht, omdat PHEV’s vaak een tussenstation zijn bij de overstap naar zuiver elektrische auto’s. DOET pleit dan ook voor het zoeken naar prikkels die ervoor zorgen dat PHEV-rijders vaker de laadpaal opzoeken en meer elektrische kilometers maken. Vooruitlopend op de zaken heeft de brancheorganisatie een brief bij de Tweede Kamer ingediend, waarin wordt uitgelegd dat het ophogen van de bijtellingscategorie voor EV’s funest zal zijn voor de verkoop van elektrische auto’s.

Minister Henk Kamp gaf eerder al aan dat de overheid EV’s zal blijven stimuleren en dat de doelstelling van 200.000 elektrische auto’s in 2020 nog steeds haalbaar is. We zijn zeer benieuwd naar de manier waarop onze regering dit ambitieuze plan wil bewerkstelligen.


Meer lezen over: , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.