Vrijdag 14 september was Amsterdam hét centrum van elektrische mobiliteit wereldwijd. De PP Electric Rally met meer dan 250 EV’s ging van start in het Olympisch Stadion om niet veel later een wereldrecord te vestigen. Groen7 deed mee in een Fisker Karma.

EV-meeting in het groot
De startopstelling in het Olympisch Stadion gaf een bijzonder beeld van meer dan 250 elektrische auto’s, opgeladen en klaar om de aanval op het oude wereldrecord te openen. In totaal deden er 18 Fisker Karma’s mee, talloze Nissan Leafs, de Opel Ampera was uiteraard goed vertegenwoordigd en de Roadsters van Tesla was er net als vorig jaar in grote getallen bij. En laten we de 24 opgetrommelde ActiveE’s van BMW niet vergeten. Het oude record stond op naam van een groep Amerikaanse EV-liefhebbers die met 218 elektrische auto’s een tocht van 2 mijl wisten te klaren. Aan de deelnemers van de PP Electric Rally om met minstens 219 auto’s over de finish te komen. Met zo’n 270 ingeschreven auto’s geen al te zware opgave, zo bleek al snel.

Record gepakt
De route van het Olympisch Stadion naar de Zaanse Schans in Zaanstad, een afstand van ongeveer 35 kilometer, werd vlot gereden door vrijwel alle equipes – al kregen we later te horen dat een enkeling na een dwaaltocht met een lege accu strandde. Aangekomen op de afgezette dijk was het wachten op het startschot van de recordpoging. Na het corrigeren van de rijdersvolgorde reed de bekende Nuna5 als pacecar gevoed door zonne-energie om de stoet e-auto’s te leiden. En 3,2 kilometer verder was het zover toen auto nummer 219 over de streep kwam; het record was definitief gebroken, en goed ook, uiteindelijk kwamen er 255 bolides over de finish.

4.000 EV’s
De PP Electric Rally is in dat opzicht een geslaagd event, alleen al om aan te tonen dat er reeds 4.000 elektrische auto’s in Nederland rijden en dit aantal gestaag toeneemt. De komst van vele nieuwe snelladers op cruciale punten, de verbetering van accutechnologie en het dalen van de EV-aanschafprijs zijn immers allemaal indicatoren dat de elektrieke vierwieler niet meer uit het straatbeeld zal verdwijnen, maar daar juist een welkome toevoeging is. Zeker in straatbeelden waar een vermindering van uitlaatgassen niet verkeerd zou zijn. Had de redactie van NOS op 3 dit ook ingezien, was dit item over de rally wellicht iets objectiever uit de verf gekomen.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wel leuk dat Nederland op deze manier even een recordje meepakt.

En laten we het in Nederland houden! Californië zal het record wel proberen terug te pakken, maar dan gaan we er de volgend jaar weer gewoon overheen.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.