Het enige nadeel van elektrische auto’s en elektrische scooters zijn de schrikreacties van medeweggebruikers, vanwege het ontbreken van motorgeluid. Veel meer is er volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) nog niet te zeggen over de verkeersveiligheidseffecten van elektrische voertuigen.

Hoewel het gebruik van elektrische voertuigen nog in de kinderschoenen staat, is er al wel sprake van groeiende aantallen. Reden voor de SWOV om een verkennend onderzoek uit te voeren naar de consequenties voor de verkeersveiligheid van elektrische voertuigen, bijvoorbeeld als het gaat om de geluidloosheid van personenauto’s en scooters. Dit “probleem” is uiteraard al langer bekend, al is het een soort contradictie aangezien het lawaai van auto’s ook vaak als een groot nadeel wordt ervaren. Het aantal ongevallen met elektrische auto’s is in Nederland nog te klein om op dit moment een uitspraak te doen over de kans op een ongeval. Gebruikers van elektrische auto’s en scooters melden via de internetenquête wel schrikreacties bij medeweggebruikers. Fietsers horen de elektrische scooter op een fietspad niet aankomen, ruim de helft van de scooterrijders past daarom het rijgedrag aan.

De Japanse overheid heeft inmiddels een eerste conceptnorm opgesteld die eisen stelt aan het geluidsniveau van elektrische voertuigen tot 20 km/uur. Ook in Europa wordt gewerkt aan de ontwikkeling van akoestische waarschuwingssystemen en een eventuele standaardisering daarvan.

Het gehele artikel over het onderzoek is te lezen op de site van swov.nl (PDF)


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Als iedereen EV rijdt, wordt de omgeving een stuk stiller, waardoor mensen terug iets zullen horen…

Daarnaast kan het ook geen kwaad om terug de gewoonte aan te kweken van rond te kijken en op te letten wat je doet…

Laat (gewone) EV’s maar gewoon stil zijn.

stilte is HET nadeel van elektrische auto’s.. of het nou veilig is of niet.. het moet gewoon een mooi geluid produceren 🙂

heb me even laten verleiden om op deze site te gaan kijken, site ziet er goed uit.. dat wel 🙂

Bij Mercedes had je vroeger al een optioneel passeertoetertje. Directe CO2-fabriekjes kunnen ook stil zijn.

Vroeger maakte de banden nog enigsinds geluid, doen dat ook al niet meer, vroeger was het asfalt nog keihard, nu ook niet meer.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.