Tesla Model S
Een Tesla is waarschijnlijk niet het allerveiligste vervoersmiddel ter wereld, maar uit de statistieken blijkt dat er niet moet af worden gegaan op bakerpraatjes.

Er zijn regelmatig nieuwsberichten waarin de Autopilot van Tesla als schuldige van het veroorzaken van een ongeluk wordt aangewezen, als ware dit hulpmiddel de echte bestuurder van de auto, en even zo vaak zijn er berichten over het spontaan ontbranden van een Tesla.

Statistieken tonen aan dat het allemaal wel meevalt. Aangezien Tesla een moderne onderneming is, zijn de auto’s connected en wordt veel data gegenereemrd die heel erg 21ste-eeuws ook wordt gedeeld. Uit de cijfers van het tweede kwartaal van 2019 blijkt dat Autopilot op 3,27 miljoen gereden mijlen (5,26 miljoen kilometer) een ongeval veroorzaakt, terwijl het gemiddelde in de VS uitkomt op een ongeval per 500.000 mijlen (circa 800.000 kilometer). Dat is geen wezenlijke verandering ten opzichte van eerdere kwartalen. Enige ambitie om zelfrijdend te worden ten spijt, blijft Autopilot uiteraard een hulpmiddel dat zo nu en dan alerter is dan een bestuurder van vlees en bloed.

Ook met de autobranden valt het mee. Tussen 2012 en 2018 kwam eens in de 170 miljoen mijlen (274 miljoen kilometer) een Tesla tot ontbranding, soms leek dat haast spontaan te gebeuren, maar in 15 % van de gevallen was het niet aan de Tesla te wijten. Het gemiddelde ligt op een brand per 19 miljoen mijlen (31 miljoen kilometer), dus de brandstofgestookte broeders leggen het duidelijk af tegen hetgeen een elektrische aandrijflijn heeft. (Via: teslamag.de)


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Lees je cijfers even na en verbeter de fouten aub.

Zeker! Enige getalblindheid is mij duidelijk niet vreemd.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.