Stadion ADO Den Haag
Grote accupakketten om energie op te slaan, dat komt steeds vaker voor op semi-publieke locaties.

Ook bij bijvoorbeeld een van de parkeergarages van de Jaarbeurshallen in Utrecht. Het grote voordeel is uiteraard dat hernieuwbare energie wordt opgeslagen en niet direct het stroomnet op gaat, waar een overschot aan energie kan zijn. Bij het ADO Stadion wordt de zonne-energie die overdag wordt opgewekt ’s avonds gebruikt voor de stadionverlichting. Dat is gunstig, want er wordt nu eenmaal vaak gevoetbald als de zon reeds lang achter de horizon verdwenen is.

De energieopslag wordt verder ingezet om elektrische auto’s op te laden. In totaal zullen er twintig oplaadpunten beschikbaar komen, die worden geleverd door Alfen. Door load balancing wordt ervoor gezorgd dat de auto’s altijd met het maximaal beschikbare vermogen worden opgeladen. Als er veel auto’s staan te laden, wordt de laadsnelheid aangepast waardoor overbelasting wordt voorkomen. De energieopslag wordt geleverd door Scholt Energy Control.

De netbeheerder ziet dit soort ontwikkelingen graag. Bij monde van Paul Broos, projectleider bij Stedin: “Het belang van oplossingen die slimme oplading en opslag integreren, zal toenemen. Hiermee kunnen grootschalige netwerkinvesteringen als gevolg van het groeiende aantal duurzame energiebronnen in combinatie met elektrische voertuigen worden voorkomen.” Er wordt in Den Haag dus een oplossing toegepast die uiteindelijk geld bespaart.

Foto: Het ADO Stadion in Den Haag (Hollandse Hoogte)


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.