Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) bracht een werkbezoek aan Californië. Met dit bezoek wil zij de samenwerking met de Amerikaanse staat versterken en kennisuitwisseling over duurzaamheid, elektrische mobiliteit en recycling stimuleren.

“Californië is een pionier in de aanpak van het klimaatprobleem en milieubewustzijn. Daar kunnen wij van leren. Ik wil duurzaamheid, economie en innovatie met elkaar verbinden om Nederland duurzame koploper in Europa te maken”, aldus de staatssecretaris.

Elektrische mobiliteit

In Fremont bracht Mansveld een bezoek aan Tesla Motors. Na een rit in de Model S was zij direct enthousiast: “De Tesla Model S is een spannende sprong vooruit en maakt groen rijden nog aantrekkelijker.”

Naast milieuvriendelijk is Tesla ook goed voor de Nederlandse economie. Tesla beschikt over een Europees distributiecentrum in Tilburg en heeft Amsterdam gekozen voor hun Europese hoofdkantoor. Deze vestigingen zorgen in Nederland voor 150 banen. “Een groene economie is een banenmotor”, zo stelt Mansveld.

Met de gouverneur van Californië, Jerry Brown, sprak de staatssecretaris onder meer over elektrische mobiliteit. In de Verenigde Staten (VS) loopt Californië hierin op kop; één op de vier verkochte elektrische auto’s in de VS rijdt in deze staat. Eind september reden in Nederland ruim 13.000 elektrische auto’s. Mansveld verwacht dat er eind dit jaar 20.000 stuks zijn, en hoopt dat de groei doorzet. Nederland streeft naar 200.000 elektrische auto’s in 2020.

Klimaattop Warschau

Mansveld sprak ook met Mary Nichols die aan het hoofd staat van de Californian Air Resources Board over het emissiehandelsysteem van Californië (cap and trade) om de C02-uitstoot te verminderen.

Het bezoek van de staatssecretaris is een opmaat naar de klimaattop die volgende maand in Warschau plaatsvindt. Daar worden stappen gezet voor wereldwijde afspraken in 2015. Nederland zet binnen de Europese Unie in op minimaal 40 procent minder CO2-uitstoot in 2030.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.