Volvo FL Electric
Dat de truck er zou komen wisten we al, maar nu hebben we ook de technische gegevens. Zodat alvast een eerste oordeel kan worden geveld over de dagelijkse bruikbaarheid van de elektrische Volvo-vrachtwagen.

Met de eerste de beste vrachtwagen valt al een jaar of wat niet meer in het gemiddelde stadscentrum te komen. Milieuzones rukken op. Steeds meer zal er worden overgegaan op elektrisch vervoer. Het is in alle gevallen gunstig als er ook meer elektrische voertuigen komen voor vervoer binnen de stad. De Volvo FL Electric is daarvan een voorbeeld. Een geheel elektrische vrachtwagen.

Nu zijn ook de specificaties bekend. Het is mogelijk om twee tot zes accupakketten te laten monteren wat een capaciteit oplevert van 100 tot 300 kWh. De elektromotor heeft een piekvermogen van 185 kW (252 pk) en een duurvermogen van 130 kW (176 pk). Dat moet ruim volstaan. In het meest gunstige geval komt het rijbereik uit op 300 km. Grootstedelijk start- stopverkeer is zowaar gunstig, want bij remmen wordt uiteraard energie teruggewonnen.

Opladen kan overigens bij de reguliere laadpaal, met een type 2-laadaansluiting, met maximaal 22 kW. Snelladen kan met een CCS-aansluiting op maximaal 150 kW. In het meest gunstige geval duurt laden twee uur. Bedrijven die van plan zijn om met meerdere FL Electrics te gaan rijden, zullen moeten zorgen voor een doordachte laadoplossing, evenals een aardige aansluiting op het stroomnet.

De eerste twee Volvo FL Electrics worden in gebruik genomen door vuilophaaldienst Renova en transportbedrijf TGM. De beide vrachtwagens gaan rijden in de Zweedse stad Göteburg. De Europese verkoop gaat volgend jaar van start.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.