SOLAR-JET zonnereactor
Het is Europese wetenschappers gelukt om hernieuwbare kerosine te produceren uit zonlicht, water en koolstofdioxide (CO2); een potentiële revolutie voor de toekomstige luchtvaart.

Het proces biedt de mogelijkheid om naast kerosine ook andere typen brandstoffen duurzaam te produceren, zoals diesel, benzine of waterstof. Wetenschappers van ETH Zürich, Bauhaus Luftfahrt, Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR), ARTTIC en Shell bouwden hiervoor een zonnereactor. Project coördinator Dr. Andreas Sizmann:

Toenemende milieu- en voorraadkwesties sporen de luchtvaartsector aan om te zoeken naar alternatieve brandstoffen die ongehinderd naast hedendaagse vliegtuigbrandstof gebruikt kan worden. Met ‘solarkerosine’ heeft het SOLAR-JET project een grote stap genomen richting werkelijk duurzame brandstoffen met vrijwel ongelimiteerde grondstoffen in de toekomst.

Het SOLAR-JET project laat een proces zien dat geconcentreerd zonlicht gebruikt om koolstofdioxide en water omzet tot een synthetisch gas (syngas). Dit wordt mogelijk gemaakt via een redoxreactie met metaaloxiden bij hoge temperaturen. Het syngas, een mix van waterstof en koolmonoxide, wordt uiteindelijk omgevormd tot kerosine door gebruik te maken van de Fischer-Tropsch technologie.

Hoewel het proces nog in de kinderschoenen staat, wordt de omvorming van syngas tot kerosine al toegepast door bedrijven zoals Shell op een wereldwijde schaal. Fischer-Tropsch kerosine is namelijk al goedgekeurd voor gebruik in de commerciële luchtvaart.

zonnereactor solar-jet


Meer lezen over: , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.