Solar Impulse 2 moet vlucht onderbreken tot 2016
De vlucht van zonnevliegtuig Solar Impulse 2 verliep tot dusver vrij voorspoedig, maar na de landing op Hawaï blijkt dat het vliegtuig ernstig beschadigd is.

Dusdanig beschadigd, dat de vlucht pas in april 2016 kan worden hervat. Tijdens de eerdere recordvlucht, waarin het vliegtuig 8.000 kilometer in bijna vijf dagen aflegde, raakten de zonnecellen oververhit. Bij nadere inspectie bleek dat de batterijen té goed geïsoleerd waren, waardoor ze hun hitte niet in afdoende mate af konden geven aan passerende lucht.

Aanvankelijk zou het vliegtuig volgens de planning in augustus van dit jaar z’n weg vervolgen, maar dat feest gaat helaas niet door. De weersomstandigheden op de tropische eilanden van Hawaï zijn vanaf eind augustus niet ideaal om met het vliegtuig te gaan vliegen, waardoor de vlucht richting de Amerikaanse stad Phoenix (Arizona) wordt uitgesteld tot het voorjaar van volgend jaar.

Daarmee is dus ook de poging mislukt om in één jaar en zonder fossiele brandstoffen de wereld rond te vliegen. De Zwitsers Bertrand Piccard en André Borschberg hopen hun vlucht nu in twee jaar te voltooien. Een prestatie waar wij nog steeds onze hoed voor afnemen.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Als de omtrek van de aarde 40.000km is, de zon in 24 uur rond gaat, zou je dus 1700km/h moeten vliegen om met de tijd mee te vliegen. De Impulse 2 heeft een snelheid tussen 45 en 90km/h, wat betekent dat hij 533 dagen non-stop zou moeten vliegen voor rondom de aarde. In 1 jaar is dus nooit mogelijk geweest. Als valsspelen bij het plan hoorde, konden ze ook gewoon een rondje Nordkap, Alert, Ayon, Nordkap doen.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.