zonnepanelen
De gemeente Barendrecht tekende een intentieovereenkomst met projectontwikkelaar Solarnova en Natuur & Milieu om een zonnepark met 1.400 panelen langs de snelweg A15 te realiseren. Inwoners kunnen hier zelf duurzame energie opwekken.

Gezamenlijk duurzame energie opwekken met Barendrechtse inwoners. Dit is het doel van het zonnepark. De focus ligt op bewoners uit de postcodegebieden 2992, 2993 en 2994. Voor bewoners uit postcodegebied 2991 zoeken partijen een passende oplossing. Wie mee wil doen, koopt een of meerdere zonnepanelen en wordt lid van de op te richten coöperatie Solar Green Point Barendrecht A15. Wie meedoet, ontvangt een jaarlijkse korting op je energierekening. Hoe meer zonnepanelen, hoe hoger de korting. Bas Nootenboom, demissionair wethouder Duurzaamheid van Barendrecht:

Natuur & Milieu en Solarnova deden ons het voorstel om een zonnepark te realiseren. De gemeente Barendrecht onderschrijft initiatieven op het gebied van duurzame energie en heeft dit voorstel dan ook positief ontvangen. Dankzij dit zonnepark kunnen onze inwoners zelf energie opwekken en hun energierekening verlagen.

Project A15

Het zonnepark is onderdeel van Project A15, een initiatief van Natuur & Milieu en Milieudefensie. Het doel: in 2015 40.000 mensen in elektrische deelauto’s te laten rijden, op stroom afkomstig van windmolens en zonnepanelen uit het gebied rondom de A15. Tjerk Wagenaar, directeur van Natuur & Milieu:

Met dit zonnepark komt onze ambitie weer een stuk dichterbij. Het is bovendien fantastisch dat dit park precies langs de A15 staat. Een betere verbinding tussen zonne-energie en elektrisch rijden is niet mogelijk.

Het zonnepark wordt gebouwd op een terrein naast de afrit van de snelweg A15 bij het Vaanpark. Dit braakliggend stuk grond grenst aan een bedrijvenpark. De zonnepanelen worden geplaatst op een frame in rijen met 2 panelen boven elkaar.

Postcoderoos

Nieuwe wetgeving maakt het mogelijk dat iedereen van zonnestroom profiteert: de postcoderoosregeling. Kleinverbruikers uit postcode gebieden grenzend aan de plek van het zonnepark, kunnen meeprofiteren van zonne-energie zelf opwekken. Zonnepanelen zijn hierdoor niet alleen maar voorbehouden aan mensen die een groot bedrag kunnen voorfinancieren en over een geschikt dak beschikken. Deze afspraak komt uit het SER-energieakkoord dat de overheid vorig jaar met ruim 40 maatschappelijke partijen sloot.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.