Bij tankstations van BP is men begonnen met het installeren van meerdere snellaadsystemen voor elektrische auto’s. Het maakt onderdeel uit van een landelijke proef. ABB installeerde onlangs in Utrecht de eerste twee gelijkstroom (DC) Terra systemen, die op 30 november officieel worden geopend. Komende maand wordt ook een lader geïnstalleerd op een BP tankstation in Rotterdam en daarna volgen er nog twee op locaties die begin 2012 worden bepaald.

Snelladen zou een oplossing kunnen zijn voor algemene acceptatie van de elektrische auto. Acht uur wachten totdat een EV weer is opgeladen, dat gaat er bij velen nou eenmaal niet in. Een accupakket dat in 20 of 30 minuten weer voor 80% vol is klinkt al een stuk aantrekkelijker. Dit is dan ook mogelijk met snelladers.

BP heeft een intentieovereenkomst met The New Motion om de BP laders te beheren als onderdeel van een landelijk netwerk van gelijkstroom snellaadstations. Prestige GreenCab, een taxibedrijf met een grootschalige elektrische vloot, is de initiatiefnemer van de installaties in Utrecht.

ABB zal twee typen Terra laders installeren om tegemoet te komen aan de specifieke capaciteitsvereisten op de verschillende BP locaties. De multi-port Terra Base Station 100.2 kan twee auto’s tegelijkertijd laden en is ideaal voor locaties waar de komende jaren een toename in EV verkeer wordt verwacht. De Terra 51 is een single-port lader die bij uitstek geschikt is voor minder drukke locaties.

“Wij willen onze 20 EV’s de hele dag kunnen gebruiken en kunnen het ons dus niet veroorloven om acht uur te wachten voordat een batterij is opgeladen. Snelladen zorgt ervoor dat de business case klopt. Daarom wilden we ook graag samenwerken met BP,” zegt George Jansen, CEO van Prestige GreenCab. “GreenCab heeft één van de twee laders in Utrecht gefinancierd en speelt daarnaast een actieve rol als launching customer. Het EV snellaadnetwerk in Utrecht vergroot de autonomie van onze GreenCabs. Bovendien is het netwerk voor iedereen beschikbaar, waarmee ook anderen worden gestimuleerd om voor elektrisch vervoer te kiezen.”


Meer lezen over: , , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Jep, alleen twee dingen:
1. Je accu’s “slijten” sneller
2. Je moet een halfuur in een tankstation doorbrengen en verstookt aan een bak koffie en een broodje al snel hetzelfde als aan een tank benzine in die shops tegenwoordig.

@CasperH:
1. Klopt helemaal. Snelladen is dan ook geen permanente laadoplossing. ’s Nachts gewoon netjes aan de 220 Volt-aansluiting hangen.
2. Echt? Verander je eetpatroon eens, dikke! 😉

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.