Sinds de snelheid op de A10 West is verhoogd van tachtig naar honderd kilometer per uur, wordt de gezondheid van Amsterdammers flink aangetast. Zo zouden omwonenden gemiddeld 79 dagen korter leven.

Dit blijkt uit een analyse van Milieudefensie. Uit metingen van de GGD blijkt dat de luchtvervuiling fors gestegen is. De concentratie stikstofdioxide komt uit op 55 microgram per kubieke meter. Hiermee wordt de Europese norm van veertig microgram per kubieke meter fors overschreden. Over een jaar moet Nederland overal aan deze norm voldoen. De extra vervuiling is bijna vijf keer hoger dan door verkeersminister Schultz van Haegen was voorspeld. Komende vrijdag is de zitting in de rechtszaak van Milieudefensie tegen de snelheidsverhoging op de A10.

“De bewoners van Amsterdam West betalen met hun gezondheid voor de ambities van minister Schultz,” aldus Ivo Stumpe, campagneleider verkeer van Milieudefensie. Vorige week won Milieudefensie de rechtszaak tegen de snelheidsverhoging op de A13 bij Overschie. De rechters in Rotterdam lieten de gezondheid van mensen zwaarder wegen dan de paar seconden tijdwinst voor de automobilist. Stumpe: “Dat contrast is in Amsterdam nog groter. De vervuiling is erger en er wonen nog meer mensen langs de snelweg.”

Milieudefensie eist dat de maximumsnelheid op de A10 onmiddellijk terug naar 80 kilometer per uur gaat. Stumpe: “Niemand schiet iets op met deze snelheidsverhoging. Het gaat om vierenveertig seconden tijdswinst. De luchtkwaliteit is langzaamaan aan het verbeteren, behalve daar waar de snelheid is verhoogd. Schultz maakt het weer erger.” De milieuorganisatie wijst erop dat de levenskwaliteit van de mensen langs de snelweg door de luchtvervuiling verslechterd. Omwonenden krijgen eerder last van luchtwegklachten als astma, bronchitis. Ook hart- en vaatziekten, allergieën, diabetes en andere chronische ziekten komen eerder voor door extra luchtvervuiling.

De zitting van de rechtszaak is om negen uur in de rechtbank in Amsterdam aan de Parnassusweg. Klik HIER voor het onderzoek van Milieudefensie naar de impact van de snelheidsverhoging op de A10 op de gezondheid van omwonenden.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.