Dit kunstproject werd gebouwd van gerecyclede auto-onderdelen.

Kunstenaar Melle Smets en onderzoeker Joost van Onna volgden het spoor van Europa’s afgedankte auto’s naar de periferie van het kapitalisme om iets te leren over ‘Systeem D’. Dit staat voor Système Débrouillardise, het vermogen om snel te kunnen denken, aan te passen, en te improviseren om een klus te klaren. In de Ghanese wijk Suami Magazine recyclen meer dan 200.000 ambachtslieden ons afgedankte autoschroot. Samen met deze vindingrijke mensen van Suame Magazine Industrial Development Organization en de Nederlandse Aardschap Foundation werd een nieuwe en karakteristiek Afrikaanse auto gecreëerd: de SMATI Turtle 1.

De auto werd in tweeënhalve maand gebouwd voor landbouw- en politiedoeleinden. De deuren kunnen dan ook vanaf alle vier de hoeken worden geopend. In augustus ging hij voor het eerst de weg op in Rotterdam. Hoewel de auto een goede stap is op weg naar een Afrikaans automerk, moesten inspecteurs concluderen dat de Turtle moeilijk aan te passen is naar Europese maatstaven te voldoen en legaal op onze wegen te mogen rijden.

Wel wordt het belangrijkste doel van de Turtle gehaald: (inter-)nationale erkenning en ondersteuning voor industrialisatie door middel van ambachtelijke techniek. SMATI is een acroniem voor Suame Magazine Automatics Technical Institute, een concept dat in januari 2009 werd gelanceerd door toenmalig vicepresident John Mahama voor een technisch trainingscentrum voor ambachtslieden uit Suame Magazine en andere Ghanezen.

De auto SMATI Turtle 1 en het onderzoek naar ‘System D’ geven inzicht over de hedendaagse afvalstromen. Daarnaast houden ze ons ook een spiegel voor over onze moderne manier van produceren en werken. Het vertelt iets over de zoektocht naar efficiëntie en onze geïnstitutionaliseerde, hypergespecialiseerde manier van werken. ‘System D’ is geen ideaal systeem; het is roeien met de materiele en culturele riemen die je hebt.

In GARAGE D ‘SMATI Turtle 1’ presenteren Melle en Joost hun auto en vertellen ze over het onderzoek naar ‘System D’. Daarnaast bieden ze een programma waarin de overeenkomsten en verschillen tussen Suami Magazine en het krimpende Motown in Detroit worden onderzocht. Ook reflecteren ze in hun garage op de toekomst van de automobiel als digitale capsule en het verval van de auto als totem van het persoonlijke eigendom.

Het prototype van de SMATI Turtle 1 is te zien op het Impakt Festival 2013: Capitalism Catch-22 van 30 oktober t/m 3 november 2013 in Utrecht.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.