De eerste Sustainability Hackathon werd gehouden van 27 tot 29 april in het Californische BMW Technology Office. Het doel van dit evenement was om ideeën uit te wisselen en nieuwe apps te ontwikkelen op het gebied van elektromobiliteit en duurzaamheid.

De app die gewonnen heeft is bedoeld om bestuurders van elektrische auto’s anoniem met elkaar te laten communiceren, zodat laadstations efficiënt gebruikt kunnen worden en wachttijden binnen de perken blijven. In totaal deden tachtig softwareontwikkelaars en programmeurs mee aan het tweedaagse “hack evenement”. Vijftien smartphone apps streden om een eerste plek in zeven categorieën. De meest praktische, creatieve apps deelden het prijzengeld van 3.000 dollar.

Momenteel worden oplaadstations niet optimaal benut, ook in Nederland. Dezelfde EV staat voor langere tijd bij dezelfde paal, bijvoorbeeld als de eigenaar aan het werk is. De winnende apps zorgen ervoor dat hij of zij met andere EV-eigenaren kan communiceren, zodat er efficiënter gebruik wordt gemaakt van het laadstation. Een voorbeeld:

Een auto staat geparkeerd bij een laadpaal. Iemand anders komt aanrijden en moet tien minuten laden om zijn bestemming te kunnen bereiken. Hij kan de app op zijn smartphone gebruiken om de bestuurder van de geparkeerde auto snel en anoniem vragen of hij de stekker mag lenen, uiteraard met de belofte dat auto nummer 1 na afloop weer aangesloten wordt.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.