Smart in Gulf-kleren
Brekend nieuws voor alle Canadese en Amerikaanse liefhebbers van compacte auto’s met piepkleine verbrandingsmotoren. De Smart Fortwo op benzine is niet meer, leve de Smart Fortwo Electric Drive! Omdat elektrisch rijden de toekomst is.

Opmerkelijk nieuws uit de Verenigde Staten en Canada. Uitgerekend in deze landen, waar je voor een paar grijpstuivers je tank volgooit met ouderwetse benzine, is de Smart Fortwo na dit modeljaar niet meer leverbaar met een benzinemotor, aldus de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Dietmar Exler, het hoofd van Mercedes-Benz USA, heeft dit in een brief aan de Smart-dealers meegedeeld. Er wordt ingezet op lokaal emissieloos rijden, waarvoor de Smart zeer geschikt bevonden is. Ook in Noorwegen zullen uitsluitend nog elektrische Smarts worden geleverd.

De Smart heeft te lijden onder lage brandstofprijzen. Het nieuwe model ten spijt werden er in het afgelopen jaar slechts 6200 Smarts verkocht in Noord-Amerika. Het aandeel elektrische Smarts bedroeg in Amerika 25 % en in Canada 50 %. Let wel, dan hebben we het over de Smart Electric Drive gebaseerd op de vorige modelgeneratie.

De nieuwe Smart Fortwo Electric Drive krijgt een door Renault ontwikkelde aandrijflijn met een vermogen van 81 pk (60 kW) en een koppel van 160 Nm. De topsnelheid is begrensd op 130 km/h. De batterij heeft een capaciteit van 17,6 kW/h, waarmee volgens de NEDC-norm een bereik van 160 km mogelijk is. In de praktijk zal dit ongeveer 130 km zijn.

Het meest evidente nadeel? Een volledig elektrische variant kost meer dan een Smart op benzine, hoewel lagere gebruikskosten en eventuele aankoopsubsidies een hoop goed maken. De volledig nieuwe en geĆ«lektrificeerde Smart zal zonder twijfel zijn opwachting maken langs de Amsterdamse grachten en in de wijken daarbuiten, in z’n Car2go-jasje is de Smart Electric Drive een veelgeziene gast.

Foto: Smart in Gulf-kleren door @kd-producties via Autojunk


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.