Smart Grid in Balans: optimaal afstemmen van oplaadtijden
Het aanbod van duurzame energie is weersafhankelijk en schommelt dan ook behoorlijk. Om dat probleem te ondervangen, is het gecontroleerd laten opladen van EV’s een prima oplossing.

Smart Grid in Balans is een project van Wageningen UR/ACRRES, ICT Automatisering, Sycada Green, GreenFlux, Enexis, Accenture, Renault Nederland, ICU Charging Equipment en Antea Group. Het doel is om de vraag naar duurzame energie af te stemmen op het wisselende aanbod. EV’s worden zodoende gecontroleerd opgeladen, zodat pieken en dalen in het aanbod kunnen worden opgevangen.

Door de vraagzijde te ‘sturen’ kan het stroomnet bijvoorbeeld in geval van een energiepiek worden ontlast door EV’s massaal op te laten laden. Het project is open voor alle energiemaatschappijen, netbeheerders, bedrijven die de laadinfrastructuur verzorgen, elektrische auto’s en intelligente laadstations.

Bovendien krijgt de EV-rijder de gelegenheid om zelf de energiebron te kiezen. Wil de bestuurder bijvoorbeeld alleen maar duurzame energie opladen, dan is dat gewoon mogelijk. Dat alles werkt via de ontwikkelde app, waarmee meteen inzage kan worden verkregen in de gehele Nederlandse laadomgeving.

Overigens doet het systeem wat denken aan de apps van Eneco en BMW, die automatisch de meest voordelige oplaadtijden kiest.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wat een gedoe allemaal. Ik wil gewoon kunnen inpluggen en weglopen om boodschappen te doen. Niet eerst via een App lopen k*tten en van alles moeten kiezen. Een RFID badge tegen een laadpaal houden en laden. Klaar.

Zodra ik plotseling minder snel laad omdat een of andere groene klootmong**l vind dat iets of iemand anders prio krijgt en ik kom terug en m’n auto is niet voldoende opgeladen vanwege hem/haar/het, dan krijgt die persoon/het een honkbal-knuppel in zijn nek hoor.

Seriously, als ik ergens begin te laden en de auto zegt “het duurt zo en zo lang” en ik plan m’n boodschappenronde zo dat ik op tijd terug ben. En dan kom je terug, en je moet nog 20 minuten extra wachten omdat één of andere “smart assh*le” het nodig vond om mij halverwege te “cappen”, nee dat kan echt niet.

Echt, de onzin van dit alles.
Als ik s’nachts lig te slapen en de laadboer schroeft het laden terug dan boeit me dat niet maar overdags blijf je van m’n voorspelde laadtijd af.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.