Een opmerkelijke samenwerkingsovereenkomst.

Smart EQ Fortwo

Tegenwoordig verkoopt Smart alleen nog maar elektrische auto’s, maar in weerwil van de enorme populariteit van sommige andere merken loopt het bij Smart niet bepaald storm. Het speelt mee dat de Smart EQ Fortwo en EQ Forfour vooral geschikt zijn voor de stedelijke omgeving, vanwege een accupakket met een capaciteit van 18 kilowattuur. Dat in een mum van tijd weer vol zit, met dank aan een driefasenboordlader.

De wil om Smart een populairder merk te maken is er nog altijd. Eerder is een samenwerkingsverband afgekondigd, waarover nu meer details bekend zijn geworden. Men werkt samen met de Chinese autoproducent Geely, eigenaar van onder andere Volvo. Daimler en Geely hebben een joint venture opgericht, “smart Automobile Co., Ltd”. De beide partijen steken 5,4 miljard yuan (0,7 miljard euro) in de joint venture, wat keurig door twee├źn is gedeeld.

Het ontwerp van toekomstige modellen van Smart zal worden gedaan door Mercedes-Benz, wat dat betreft verandert er niets. Wel wordt de technische kennis van Geely aangewend. Er wordt vooral gewerkt aan de ontwikkeling van modellen in het B-segment, connected auto’s met elektrische aandrijving.

Tong Xianbei staat aan het hoofd van de joint venture, naar verluidt heeft deze man zijn sporen in de auto-industrie ruim verdiend.

Wat er gebeurt met Smart is tekenend voor de de rol die China inmiddels speelt op mondiaal niveau.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.