Enexis EV laden
Met ‘Slim Laden’ (‘Smart Charging’) wordt één algemeen geaccepteerde standaard gehanteerd. Door hiervoor te kiezen ontvangen alle (markt-)partijen netwerkdata waarmee het laadproces kan worden getimed en piekbelasting wordt voorkomen.

De universele standaard Slim Laden is ontwikkeld door netbeheerder Enexis en laadpuntexploitant GreenFlux en wordt als wereldwijde standaard aan de markt aangeboden. De standaard voorkomt dat er gesloten deelsystemen gaan ontstaan zoals bij systeeminnovaties in andere sectoren is gebeurd. Hierdoor zou de ontwikkeling van Slim Laden vertragen terwijl juist snelheid geboden is.

Met de universele standaard Slim Laden, het zogenaamde ‘Open Smart Charging Protocol’, is een essentiële stap gezet voor een universeel Europees oplaadsysteem en daarmee voor grootschalige uitrol van elektrisch vervoer in Europa. Het nieuwe protocol kan worden gezien als een verlengstuk van het protocol voor laadpalen dat door de Stichting e-laad is ontwikkeld en dat inmiddels op verschillende plaatsen in de wereld wordt gebruikt. Het beheer van de standaard is ondergebracht bij de ‘Open Charge Alliance’.

Slim Laden is ontwikkeld om in de nabije toekomst de sterk stijgende elektriciteits-vraag als gevolg van het toegenomen elektrisch vervoer aan te kunnen. Op basis van de meest recente Nederlandse overheidsdoelstelling van 1 miljoen e-auto’s in 2025, zou het bestaande net binnen 10 jaar tegen zijn grenzen aanlopen. Gezien de laatste sterke groeiverwachtingen over e-auto’s zou die periode nog korter zijn.

‘Slim’ betekent dat de extra belasting van het net ‘intelligent’ wordt opgevangen, zodat consumenten (zelfs grote groepen) altijd op tijd de accu van hun voertuig kunnen opladen, zonder dat het netwerk daardoor overbelast raakt. Een casestudy uit 2010 laat zien dat in een straat met 294 huisaansluitingen, waarbij auto’s na elke rit onafhankelijk van elkaar worden opgeladen, de grens van overbelasting van de Enexis-transformator ligt bij 36 e-auto’s. Door Slim Laden ligt die grens tot bij 419 e-auto’s

Slim Laden zorgt er tevens voor dat er geen grote investeringen nodig zijn in het verzwaren van het elektriciteitsnet, en netwerktarieven niet stijgen door de groei van e-auto’s. Zo blijkt uit onderzoek dat een bedrijf met 150 parkeerplaatsen in 2024 rond de 1.200 euro per maand bespaart door Slim Laden, en in 2040 al 7.900 euro per maand (Kosten: 1.300 euro i.p.v. 9.200 euro).


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Met dit slimme laden voor de laadpalen in de openbare ruimte wordt de opgewekte energie van de elektriciteitscentrale effectiever gebruikt.
Het rendement van de centrale gaat omhoog en het Net wordt er stabieler en betrouwbaarder door.
Zonder extra hoge kosten.

Het lijkt mij vooral praktisch wanneer je op je werk en waar je een uur stilstaat ook slim kan laden.
Een Intern Smart Grid maakt dit mogelijk.
Hiermee kan de betreffende aansluiting van het Net en van de Zonne-energie zo effectief mogelijk benut worden.

Wanneer een e-auto uitgerust is met een batterijlader met een minimaal vermogen van 22 kW (3 fasen x 32 Ampère x 230 Volt) kan na één uur weer meer dan 100 kilometer verder gereden worden.

–Edit: dit is geen advertentieruimte.–

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.