Met de ŠKODA Octavia Green E Line wil de Tsjechische autofabrikant laten zien dat aandacht voor duurzaamheid en vergroening hoog op de actielijst staan. De Green E Line is de eerste elektrische auto van ŠKODA.

Sinds kort rijdt in Tsjechië een testvloot van tien exemplaren rond. Het doel is helder: praktijkervaring opdoen met een elektrische aandrijflijn. “De Octavia Green E Line toont welke expertise we in huis hebben met betrekking tot elektrisch rijden. Het is een mijlpaal in onze veelomvattende duurzaamheidsstrategie”, aldus ŠKODA CEO prof. dr. h.c. Winfried Vahland.

De Octavia Green E Line moet inzicht verschaffen in hoe elektrisch aangedreven auto’s het beste grootschalig geproduceerd kunnen worden. De auto is gebaseerd op de Octavia Combi. Het platform is ideaal om plek te creëren voor de accu’s, regelunits en elektromotor. Die laatste levert een piekvermogen van 85 kW. Het maximum koppel van 270 Nm is van meet af aan beschikbaar, zoals gebruikelijk bij elektrische auto’s. Dat maakt dat de Green E Line vlot optrekt, wat met name in stadsverkeer prettig is. De Octavia sprint in ongeveer 12 seconden van 0 naar 100 km/h. De top is begrensd op 135 km/h.

Het lithium-ion accupakket van de Octavia Green E Line is goed voor een actieradius van maximaal 150 kilometer, waarmee de auto voldoet aan de gebruikseisen van de meeste Europese forensen. De accu’s bestaan uit 180 cellen die samen 26,5 kW genereren. Het 315 kilogram wegende accupakket is in het middendeel en achteraan de bodem geplaatst. Ook is een stukje van de bagageruimte gebruikt. De auto biedt plek aan vijf personen.

Onderweg blijft de bestuurder van de Octavia Green E Line op de hoogte van alle belangrijke informatie over vermogen, verbruik, accucapaciteit en actieradius. Het scherm van het navigatiesysteem toont de actuele energiestromen. Zo ziet de bestuurder of en hoeveel elektriciteit de auto consumeert en dat tijdens remmen en uitrollen energie terugvloeit.

ŠKODA heeft een naam hoog te houden als het om praktische gebruiksmogelijkheden gaat. De merkslogan is niet voor niets ‘Simply Clever’. De Octavia Green E Line doet ook een duit in het zakje. Zo vergrendelt de stekker als de auto aan de laadpaal staat, zodat kwaadwillenden niet onbevoegd toegang hebben tot het stroomnet. Na het ontgrendelen van de portieren gaat de stekker 30 seconden van het slot. Wordt deze niet uit het stopcontact gehaald, dan vergrendelt hij weer en gaat het opladen verder.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.