Een rechter in Den Haag heeft Shell veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan één Nigeriaanse boer wegens milieuschade aangericht door olielekkages.

In vier andere soortgelijke zaken heeft de rechter Shell in het gelijkgesteld, zo meldt NRC.nl. Het bedrag dat Shell moet uitkeren is nog niet bekend.

Voor het eerst wordt Shell door de rechter gedwongen om te compenseren voor de schade. Dat is in het Nigeriaanse rechtssysteem nog nooit gelukt. Samen met Milieudefensie daagden vier Nigeriaanse boeren het machtige Brits-Nederlandse Shell-concern voor de rechter vanwege vier olielekkages in het land. Die zouden hun akkers en visgronden in de Nigerdelta hebben veranderd in een inktzwart spooklandschap.

Geert Ritsema van Milieudefensie:

‘Deze uitspraak is geweldig nieuws voor de mensen in lkot Ada Udo die deze zaak samen met Milieudefensie zijn gestart. Maar de uitspraak biedt ook andere slachtoffers van milieuvervuiling door multinationals hoop. Tegelijkertijd is dit vonnis een bitter pil voor de mensen in de dorpen Oruma en Goi waarvoor de rechter Shell niet verantwoordelijk houdt. Gelukkig kan dit in hoger beroep nog veranderen.” .

Relatie met moederbedrijf is volgens rechter niet bewezen

Dat de rechtbank heeft besloten het moederbedrijf niet aansprakelijk te houden voor de in Nigeria aangerichte schade, komt omdat Milieudefensie geen toegang heeft gekregen tot het bewijs dat aantoont dat het in Nederland gevestigde internationale moederbedrijf van Shell (RDS) de dagelijkse gang van zaken bij de Nigeriaanse dochter van Shell (SPDC) bepaalt. RDS bezit honderd procent van de aandelen van SPDC. De winst van SPDC (naar schatting 1,8 miljard euro per jaar) wordt naar Nederland overgemaakt.

Toch kan Royal Dutch Shell in het huidige recht op basis van deze feiten alleen niet aansprakelijk gesteld worden voor de aangerichte schade. Milieudefensie moet bewijzen dat er daadwerkelijk sturing vanuit het in Nederland gevestigde hoofdkantoor plaatsvindt.

Dat Shell van de rechtbank geen inzage hoefde te verlenen in interne bedrijfsdocumenten die deze sturing blootleggen maakt het rond krijgen van dit bewijs zeer lastig. Dat de rechtbank oordeelt dat Shell in twee van de drie dorpen overtuigend heeft bewezen dat het om sabotage gaat is voor Milieudefensie echter onbegrijpelijk. De rechter heeft zich volgens de milieuclub laten overtuigen door een aantal slechte foto’s en vage videobeelden van Shell.

Milieudefensie is er nog steeds van overtuigd dat slecht onderhoud de oorzaak is van de lekkages, terwijl de rechter in Den Haag dit niet bewezen acht. Maar ook bij olielekkages waar wel sprake is van sabotage vindt Milieudefensie dat Shell een verantwoordelijk heeft en aansprakelijk is voor de schade. “Het kan niet zo zijn dat een oliegigant 7.000 kilometer pijpleiding en honderden installaties onbeschermd en onbewaakt laat in een politiek onrustig en economisch onderontwikkeld gebied.”

Tientallen miljoenen vaten olie weggelekt
In Nigeria speelt zich al decennialang een voortdurende olieramp af. Sinds de jaren ’50 zijn daar al tientallen miljoenen vaten olie weggelekt. Bij olierampen als die met de tanker ‘Exxon Valdez’ bij Alaska en boorplatform ‘Deepwater Horizon’ in de Golf van Mexico zijn de publieke verontwaardiging en aandacht groot en wordt razendsnel een noodplan uitgerold. De ramp in Nigeria is volgens Milieudefensie een stille ramp waar weinig aan gedaan wordt.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Als de fascistische milieudefensie ergens blij mee is dan weet je dat er ergens een bedrijf word genaaid.
Niet geheel onverwacht natuurlijk, gezien het feit dat er hier te lande shitloads Shell-haters wonen en werken die er alles aan zullen doen om deze multinational te schaden.

@lemans96: Als jij je benzine maat hebt voor in de auto maakt het geen ruk uit hoe dat verkregen is aan de andere kant van de aardbol?

Is dat een beetje de strekking? Benzine moet goedkoop en maakt niet uit op welke manier.

Dan heb je zeker niet een reportage gezien over het onderwerp. Hé er zijn mensen met kinderen en diens kinderen moeten ook nog kunnen leven op aarde. Het is niet de bedoeling om de aarde over twee eeuwen zwaar vervuild te dumpen.

Shell, werkt in beginsel overal ter wereld hetzelfde.
Dat daar ter plekke als een malle olie wordt geroofd door de creoolse bevolking, is niet te wijten aan shell. Boor installaties of pijpleidingen zijn niet van slechtere kwaliteit aldaar.
Natuurlijk heeft de multinational een zorgplicht. Maar er is een limiet van wat je kan doen aan preventie.
Wat zorgelijk is, dat dit soort belangclubjes, de werkelijke veroorzakers, van zoveel leed niet veroordelen.
Shell steekt betaald in Nigeria, de overheid miljoenen of miljarden om daar veiligheid te creëren Dat het daar niet werkt is niet verwijtbaar aan shell, maar vooral aan de lokale cultuur.
Nederlanders demoniseren graag wat groot of machtig is in hun ogen.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.