Stel je bent getuige dat Shell-olie de Nigerdelta vervuilt, dan kun je met een speciale iPhone-app de lekkage melden. Als je de eerste bent dan verdien je vijf punten. Met de gespaarde punten kun je diverse spullen kopen die het leven in de Nigerdelta makkelijker moeten maken.

Het volgende filmpje maakt het wat duidelijker. De presentatie is in handen van de ‘Chief Facade Officer’ van de multinational: bekijk de video HIER.

In het filmpje neemt Milieudefensie overduidelijk de onverantwoorde oliewinning van Shell in Nigeria op de hak. De video maakt onderdeel uit van de ‘Worse than Bad’ campagne van Milieudefensie over de olieramp in Nigeria, oa te vinden op worsethanbad.org.

In Nigeria speelt zich al jarenlang een milieuramp af van ongekende omvang. Alleen bij de veroorzaker, Shell, zit dat gegeven nog altijd niet tussen de oren. De acteur David Rasche (oa bekend van de TV-serie Sledge Hammer) zette zich vrijwillig in voor de ‘Worse than Bad’ campagne en is ervan overtuigd dat het oliebedrijf nu snel actie onderneemt om de ramp in Nigeria te beëindigen. Tijdens de komende aandeelhoudersvergadering van dinsdag 22 mei verwacht Milieudefensie een constructief en helder antwoord van Shell hoe de problemen in de Nigerdelta worden opgelost. De milieuorganisatie heeft afgelopen week een brief geschreven aan Shell CEO Peter Voser met de eisen die de organisatie aan de multinational stelt. Campagneleider Geert Ritsema: ‘Het wordt hoog tijd dat Voser en Shell nu eindelijk eens verantwoordelijkheid nemen voor wat er in Nigeria gebeurt en met een concreet actieplan komen om de Nigerdelta weer schoon en leefbaar te maken.’


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

LOL, wie heeft er ginder nu een Iphone 😀

Goeie actie van Milieudefensie, jammer dat Shell nog steeds geen actie onderneemt. Als je het niet doet voor de mensen daar, doe het dan ivm de bad publicity ofzo. Want dit lijkt me geen goeie PR..

UPDATE: Den Haag, 22 mei 2012 – Shell CEO Peter Voser heeft tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in het Scheveningse Circus Theater uitsluitend ontwijkend gereageerd op de eisen van Milieudefensie om de olieramp in Nigeria te beëindigen. Ook Carola Smit (BZN) en haar echtgenoot Herman Sier kregen geen concreet uitzicht op een serieuze schoonmaak in de Nigerdelta. Zij verkopen hun aandelen Shell omdat zij geen vertrouwen meer hebben in de multinational. Milieudefensie intensiveert de ‘Worse than Bad’ campagne om de druk op Shell verder op te voeren. De organisatie nodigt mensen uit om zich in te schrijven voor een missie naar Nigeria om met eigen ogen te zien wat Shell veroorzaakt. Meedoen en inschrijven kan tot en met 28 mei via worsethanbad.org

Ondanks de vele oproepen aan Shell vandaag om 1 miljard dollar in een opruimfonds te stoppen, zoals de VN vorig jaar heeft geadviseerd, geeft Voser hierop geen concreet uitzicht. Milieudefensie vervolgt daarom de ‘Worse than Bad’ campagne op worsethanbad.org. Ook de digitale ‘viral movies’, zoals Shell’s ‘Live with it’ app op YouTube krijgen een vervolg. Verder is eind mei de selectieprocedure voor kandidaten die op een missie naar Nigeria gaan in augustus. Drie ‘gewone’ mensen gaan dan mee met Milieudefensie en VARA’s Vroege Vogels om met eigen ogen te zien wat voor ramp Shell in de Nigerdelta veroorzaakt. Op 11 oktober 2012 is het vervolg van de rechtszaak van vier Nigeriaanse boeren en vissers en Milieudefensie tegen Shell om het bedrijf juridisch te dwingen om op te ruimen. Deze zaak dient om 09:30 uur in de rechtbank van Den Haag.

Tot grote ergernis van Milieudefensie suggereert Shell voortdurend dat de olielekkages in de Nigerdelta met name te wijten zijn aan sabotage van pijpleidingen en diefstal van olie door de plaatselijke bevolking. Dit is feitelijk onjuist. Ongeveer de helft van de vele miljoenen liters olie die uit de pijpleidingen van Shell lekt wordt veroorzaakt door zogenoemde ‘operational spills’, fouten door Shell zelf gemaakt zoals slecht onderhoud. Dit blijkt uit cijfers van het bedrijf maar ook uit het recente rapport van Amnesty International ‘Shell’s wildly inaccurate reporting of Niger Delta oil spill exposed’. Daarnaast heeft Shell ook in gevallen van sabotage de wettelijke plicht om op te ruimen. Milieudefensie vindt bovendien dat het bedrijf veel te weinig doet om sabotage en diefstal te voorkomen.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.