Shell produceerde het afgelopen kwartaal gemiddeld 158.000 vaten per dag in Nigeria. De oliemaatschappij heeft nu het voornemen om de productie grotendeels af te stoten, het daarbij gaat om 80.000 tot 100.000 vaten olie per dag.

Shell-topman Peter Voser sprak gisteren in een persverklaring bij de kwartaalcijfers slechts over “desinvesteringen” in Nigeria. Het bedrijf maakte bekend afgelopen kwartaal 20 procent minder winst te hebben gemaakt, met name door “de uitdagingen in Nigeria”. NRC had echter al eerder een gesprek met de Nigeriaanse Shell-baas, dat mocht vandaag pas vrijkomen.

De Niger Delta is een aanhoudend probleemgebied voor het concern, denk aan politieke onrust, enorme olielekkages en de daarop volgende kritiek van milieuorganisaties. Eerder dit jaar verdwenen volgens de Nigeriaanse topman naar schatting 60.000 vaten ruwe olie per dag uit de pijpleidingen en installaties van Shell. Criminele bendes zouden zelf pijpleidingen openbreken en aftappen. Shell stelt dat het veel doet om de olieroof te bestrijden, maar men zou dat probleem niet alleen kunnen oplossen.

Critici wijzen er echter op dat oude leidingen met achterstallig onderhoud de oorzaak zijn van het weglekken, daar is Shell ook al eerder voor veroordeeld. Sommige leidingen zouden al 40 tot 50 jaar oud zijn. Het opruimen van de olievervuiling in Nigeria kan volgens een VN-rapport uit 2011 wel 30 jaar duren. De vervuiling en onrust kost de Nigeriaanse overheid jaarlijks miljarden aan inkomsten.

Shell wil zich in Nigeria meer gaan gaan concentreren op oliewinning op zee en op gaswinning, maar men zal de productie op het vasteland niet helemaal verlaten. Financieel directeur Simon Henry benadrukte dat die operatie gefaseerd zal plaatsvinden en nog minstens een jaar op zich zal laten wachten.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Goh, Nigeriaanse criminelen die zeer professioneel olie aftappen.. Goed bedacht van Shell!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.