Het energiebeleid van de Europese Unie werkt niet. Dat zegt de topman van Shell Nederland, Dick Benschop. “Ik denk dat je in Europa kunt zeggen dat energie en klimaatbeleid in een crisis verkeert, omdat we steeds meer kolen gebruikt zien worden. Terwijl je juist minder gebruik moet bevorderen”, dat zei de topman in het Radio 1 Journaal.

Volgens Benschop is de winning van schaliegas in de Verenigde Staten één van de oorzaken voor de groei van het gebruik van kolen. Daardoor zijn er veel kolen over en die zijn goedkoper dan het schonere gas. Gevolg: de schone gascentrales staan stil en kolencentrales draaien op volle toeren.

De lage CO2-prijs wordt ook gezien als stimulans voor kolen. Bedrijven betalen voor rechten om het broeikasgas uit te mogen stoten, maar die emissierechten (zo’n 4 euro per ton) zijn nu te laag, vindt Benschop. De prijs voor uitstoot zou volgens hem moeten liggen op 20 à 30 euro per ton CO2. “Dan gaan we weer van kolen naar gas. En je ziet nu juist het omgekeerde. Dit is niet de toekomst waar we naar toe moeten.”

Benschop vindt dat er snel wat moet veranderen, omdat anders de mondiale klimaatdoelstellingen niet gehaald worden. De Shell-directeur denkt dat er op den duur niet alleen minder kolen, maar ook minder olie verbruikt moet worden. Het bedrijf wil zich daarom richten op duurzamere vormen van energie. (bron: nos.nl)


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Balen voor Shell dat ze niet in de kolen-exploitatie zitten 🙂

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.