Rijden van Rotterdam naar Moskou op 1 liter brandstof lijkt een onmogelijke taak, maar studenten bewijzen het tegendeel. Deze lente strijden 17 Nederlandse teams onderling tegen meer dan 200 studententeams uit 24 landen met hun eigengebouwde voertuig om zo ver mogelijk te rijden op zo min mogelijk brandstof.

Ethanol
Van 15 tot en met 19 mei zullen zuinigheidsrecords gebroken worden met conventionele brandstoffen als benzine, diesel, ethanol en GTL, en met alternatieve aandrijvingen als waterstof en elektriciteit. Gisteren werd in het stadhuis in Rotterdam het startschot gegeven voor de 29e editie van Shell Eco-marathon Europa.

Op kenteken
Tijdens de presentatie presenteerde twee Nederlandse teams samen met de Rijksdienst voor Wegverkeer het plan om een officieel Nederlands kenteken te verkrijgen voor hun auto.

Dick Benschop, president-directeur van Shell:

“Het is bijzonder om te zien dat twee Nederlandse teams een kentekenaanvraag hebben lopen om de openbare weg op te kunnen. Het feit dat er straks wellicht Shell Eco-marathon auto’s deelnemen aan het dagelijks verkeer, laat zien dat deze studenten bezig zijn met de techniek van de toekomst en hedendaagse toepasbaarheid. We zijn zeer vereerd dat Rotterdam ook dit jaar weer een podium wil bieden voor deze studenten.”

Stratencircuit
Het stratencircuit biedt nieuwe uitdagingen; met vijf bochten van 90° moeten studenten nu meer dan ooit een beroep doen op hun rijvaardigheden, want de mate van remmen, versnellen en het nemen van bochten hebben tot 50% invloed op de resultaten. De introductie van een stratencircuit biedt een breed publiek de mogelijkheid om de innovaties van dichtbij te zien.

Elektro
Nieuw dit jaar is de samenvoeging van de categorieën zonne-energie en elektriciteit. Deze wijziging laat de trend zien in de mobiliteitssector en biedt een grotere uitdaging in de elektrische klasse.

Een vijfdaags evenement: wat is er te zien?
Shell Eco-marathon biedt naast de studentencompetitie een aanbod aan interactieve attracties en activiteiten in het Shell Energy Lab. Daarnaast komt een mix van 500 vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de overheid en de wetenschap op 15 mei samen op het internationale Powering Progress Together forum.


Meer lezen over: , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.