De gasproductie bij Slochteren in Groningen moet met 40 procent worden teruggedrongen. Dit stelde GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren vandaag in het tv-programma Buitenhof.

Veiligheid
Volgens GroenLinks gaat de veiligheid van de bewoners voor economische belangen. Het risico op aardbevingen kan alleen worden verkleind als de hoeveelheid gaswinning zo snel mogelijk fors wordt teruggebracht.

Van Tongeren: “De drie aardbevingen van de afgelopen week hebben de inwoners van Groningen de stuipen op het lijf gejaagd. En als we op dit niveau van gaswinning doorgaan,blijft het risico op aardbevingen hoog. Dat zegt ook het Staatstoezicht op de Mijnen . Een jaar lang wachten op onderzoek van minister Kamp houdt Groningers een jaar langer in onzekerheid. Wat GroenLinks betreft verminderen we de winning vanaf vandaag.”

Zuinig met gas
Het Staatstoezicht op de Mijnen stelt in haar rapport dat 40 procent minder gaswinning leidt tot 40 procent minder verwachte bevingen. Wat GroenLinks betreft is deze 40 procent een mooi streven. Dat minder gaswinning gevolgen heeft voor de Nederlandse schatkist, ontkent Van Tongeren niet: “Inderdaad, nu minder gas uit de grond halen heeft gevolgen voor onze inkomsten in 2013. Maar gas dat in de grond blijft zitten wordt alleen maar meer waard. Als we zuinig met aardgas omgaan blijft er voor latere generaties ook nog wat over.”

Bangmakerij
De minister doet volgens GroenLinks aan bangmakerij door te zeggen dat we onze huizen niet kunnen verwarmen of niet meer kunnen koken bij lagere gasproductie. In Nederland wordt ruim zeven keer meer gas gewonnen per jaar dan nodig is voor de huishoudens.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.