De ideale oplossing voor eenieder die een laadpunt ontsierend vindt, die het bovendien kinderlijk eenvoudig maakt om iedere parkeerplek tot laadgelegenheid te maken.

Het Schotse bedrijf Trojan Energy lijkt laadpunten tot iets haast niet-bestaands te willen maken. Het is de bedoeling op elke denkbare parkeerplek een laadgelegenheid te creëren, wonderlijk genoeg zonder dat er oneindig veel laadpalen aan te pas komen. Dat zit zo. Een laadpunt van Trojan is verzonken in de grond, wanneer er niet wordt opgeladen is er slechts een miniem metalen plaatje aanwezig.

Iemand die met een ev of plugin-hybride aan komt gereden en wil opladen, dient een lans, een compact laadpaaltje van Trojan uit de eigen kofferbak te halen om die op de aanwezige aansluiting in het plaveisel te plaatsen. Is dat eenmaal gepiept, dan kan het laden beginnen.

Het lijkt een wat omslachtige oplossing te zijn. Een laadpunt dat van overheidswege is geplaatst, wachtend op probleemloos gebruik, waarvoor slechts de eigen laadkabel nodig is, komt toch echt over als iets dat een stuk eenvoudiger is.

Trojan is verder van mening dat parkeerplekken niet speciaal gereserveerd hoeven te worden voor het opladen van ev’s, juist omdat iedere plek gelijk ook een laadplek is. Wanneer elektrisch rijden echt grote vormen aanneemt, doet dit het ergste vrezen voor de beschikbare netcapaciteit. Zeker ook omdat laden op een heel behoorlijk vermogen van 22 kW wordt beloofd. Trojan belooft dat de lans vandalismebestendig is en niet met een welgerichte trap onklaar kan worden gemaakt.

Het principe klinkt aardig, de uitwerking is lastig? We wachten rustig af tot het moment van plaatsing van de eerste laders van Trojan Energy aanbreekt. Wanneer dat zou moeten zijn, is vooralsnog onduidelijk.

De liefhebbers van nauwelijks zichtbare laadpunten kunnen trouwens ook terecht bij Ubitricity, het bedrijf verwerkt ze in lantaarnpalen.


Meer lezen over: ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.