De curatoren hebben zojuist bekend gemaakt dat een consortium met de naam National Electric Vehicle Sweden (NEVS) bepaalde onderdelen van het failliete Saab Automobile mag kopen. NEVS wil in de Zweedse Saab-fabriek elektrische en hybride auto’s bouwen.

Er wordt gespeculeerd over een elektrische of hybride variant van de 9-3 en een elektrische 9-1 gebaseerd op een Japanse auto. Ook zouden ze het Phoenix platform verder willen ontwikkelen en als hybride en/of elektrische auto op de markt willen brengen.

Aan het hoofd van NEVS staat de Chinese Zweed Kai Johan Jiang en hij wordt bijgestaan door ex-Volvo man Karl-Erling Trogen. Het bedrijf heeft verder plannen om een eigen accuproductielijn op te zetten in Zweden en elektriciteit uit biomassa te winnen.

Het consortium bestaat uit de Chinese energiemaatschappij National Modern Energy Holdings (51%) en het Japanse Sun Investment LLC (49%). De kans bestaat dat ook het Japanse bedrijf via een omweg in Chinese handen is.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Maar mogen ze ook de SAAB naam gebruiken of is dat bijvoorbaat kansloos?

@sketcher: Ik vraag me af of daar wel vraag naar is. Ik zou het alleszins niet doen. Die hele operatie heeft nog maar weinig te maken met waar Saab ooit voor stond. Er wordt enkel voortgewerkt met de techniek.

Naambekendheid is één ding, maar het geheel moet ook nog wat kloppen. Het lijkt me dan slimmer om dat project als Zweeds te bestempelen en zo in de markt te zetten (te ‘branden’ in fancy managersjargon :P), zoals ze nu al doen met de benaming NEVS. Die Zweedse identiteit communicatief ondersteunen en op tijd en stond terugverwijzen naar de Saab-roots lijkt me effectiever.

@sketcher: @Revvji: De rechten voor de merknaam Saab zijn eigendom van Saab AB (defensieconcern) en vrachtwagenbouwer Scania. Het is me niet bekend of NEVS daar zijn hand op heeft kunnen leggen. Zal er eens induiken.

@ricardo:

“Nevs have not yet cast got right to the trademark Saab and negotiate with Scania and defense group Saab on the matter”

http://www.saabsunited.com/2012/06/according-to-di-mm-could-build-petrol-saab-cars.html

Ze hebben de naam nog niet, maar wellicht dat het nog lukt.

@aldous: @ricardo: Check! Da’s informatie waar we iets aan hebben, thx 🙂

Het lijkt er dus op dat ze gewoon willen doorgaan met Saab. Marketingtechnisch vind ik het een beetje een rare visie, focussen op EV’s zou het ze makkelijker maken om zich te positioneren. Zo is het toch weer noch mossel noch vis..
Aan de andere kant moeten ze natuurlijk zorgen dat er genoeg geld in het laatje blijft komen. Maar of dat lukt? Victor Muller is er immers ook niet in geslaagd.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.