Kamaz
Aan de andere kant van het voormalige ijzeren gordijn doet men niet aan proeven op de openbare weg.

De Russische vrachtwagenbouwer KAMAZ, onder meer bekend van Dakar, is namelijk van plan om een kunstmatige stad na te bouwen, waar in alle veiligheid met onbemande voertuigen kan worden getest. De bouw van deze stad kost alleen al 5 miljard roebel (bijna 80 miljoen euro), maar inclusief het testwerk zelf is het hele project geraamd op 18,5 miljard roebel (ongeveer 300 miljoen euro).

Het testwerk in deze stad zal vooral gericht zijn op het omgaan met andere weggebruikers en het navigeren op complexe verkeersknooppunten. Hierbij wordt eveneens gebruikgemaakt van kunstmatige auto’s, motoren, fietsers en voetgangers.

De autonome truck wordt gebaseerd op de KAMAZ-5350, een uit de kluiten gewassen 6×6. Voordat de zelfrijdende variant van deze vrachtwagen in gebruik kan worden genomen, zullen er eerst wetten moeten worden aangepast om dergelijke voertuigen toe te kunnen laten. Net als Google ziet het bedrijf daarbij weinig beren op de weg, de wetswijziging zou namelijk per 2017 worden doorgevoerd.

Overigens is KAMAZ niet alleen van plan om autonome voertuigen voor op de weg te ontwikkelen, maar ook voor bijvoorbeeld landbouwtoepassingen en in de mijnbouw. Bovendien moeten zelfrijdende vrachtauto’s een bijdrage leveren aan het terugdringen van het aantal verkeersdoden in Rusland, wat nog steeds een behoorlijk groot probleem is.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.