Hyundai iX35 Fuel Cell
Dat Hyundai’s eerste waterstofauto een flink stuk goedkoper zou worden, dat hadden we al voorspeld. Maar dat de Koreanen doodleuk meer dan een 100.000 euro van de prijs hebben gehaald…

In 2014 kwamen de eerste twee iX35 Fuel Cell’s naar ons land, beide werden door Rijkswaterstaat in gebruik genomen. Hoewel een officiële verkoopprijs voor deze vroege exemplaren nooit bekend is gemaakt, staat er op het kenteken een waarde van bijna 175.000 euro. Dat is fors en onlangs kwam dan ook het nieuws dat Hyundai de prijs van haar in serie geproduceerde waterstofauto op de thuismarkt met 43 procent heeft verlaagd naar 67.000 euro.

Vraag ons niet hoe, maar Hyundai Nederland meldt vandaag dat ze de iX35 Fuel Cell gaan verkopen voor 55.000 euro ex. BTW. Door die prijsstelling verwacht Hyundai nog dit jaar 50 exemplaren te kunnen slijten in Nederland. Het tanken van waterstof neemt slechts enkele minuten in beslag en op een volle tank kan zo’n 600 kilometer worden afgelegd. Dat is maar goed ook, want op dit moment zul je regelmatig moeten omrijden om überhaupt een tankstation te vinden waar ze waterstof aanbieden. Gelukkig wordt er hard gewerkt aan uitbreiding van de infrastructuur, een ‘betaalbare’ waterstofauto zal ongetwijfeld zorgen voor een extra stimulans om waterstof als brandstof nog serieuzer te nemen.

Hyundai opent hiermee duidelijk de aanval op Toyota, dat met de (nu weer duurdere) Mirai eveneens probeert waterstofauto’s aan de man te brengen. Overigens is de Mirai op dit moment nog niet leverbaar in Nederland of andere Europese landen.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.