Het ministerie van Economische Zaken kende in 2013 ruim 40 miljoen euro toe aan innovatieprojecten binnen de Topsector Energie.

Binnen de thema’s Groen Gas en Smart Grids werden de hoogste bedragen toegekend, respectievelijk 7.501.071 en 5.282.674 euro. Eén van de innovatieprojecten binnen het thema Smart Grids is een landelijk netwerk van snellaadstations voor elektrische auto’s. Leasemaatschappij MisterGreen wil duurzame snellaadstations plaatsen naast benzinestations aan de Nederlandse snelwegen. Hier kunnen elektrische auto’s binnen 30 minuten worden opgeladen met zonne-energie. Het bedrijf ontwikkelt daarvoor een smart-grid-oplossing. Een buffer van batterijen voorkomt dat er een piek ontstaat in de behoefte op het net. De batterijen worden opgeladen met behulp van zonnepanelen. Stroom van het net kan een tekort aan zonne-energie aanvullen.

Kostenreductie bij windenergie

Bij Wind-op-zee richtten de tenders zich in 2013 nadrukkelijk op kostenreductie. Een van de projecten onderzoekt de mogelijkheden van flexibele windturbinebladen met variabele lengte. Dit scheelt niet alleen in productie- en tansportkosten. De windturbines wekken gemiddeld ook méér energie op dan turbines met standaard turbinebladen.

Nieuw innovatieprogramma

De regeling STEM (Samenwerking Topsector Energie en Maatschappij) was nieuw in 2013. Dit programma richt zich op de maatschappelijke randvoorwaarden die het succes van technische energie-innovaties mede bepalen. Denk aan issues zoals CO2 opslag en de uitrol van de slimme meter. Het programma stimuleert multidisciplinaire samenwerking op het gebied van psychologie, economie en sociologie. In 2013 leverde de tender van STEM zeven innovatieprojecten op. In totaal ontvingen deze 1 miljoen euro aan subsidie.

Inkoopproces

Een van de innovatieprojecten van STEM is een onderzoek naar de belemmeringen bij het inkoop- en ontwikkelproces van procestechnologische apparatuur van (energie-intensieve) bedrijven. Het doel: energiebesparingen van 30 tot 50 procent. Waarom wordt energiebesparing niet gerealiseerd als de techniek wel voorhanden is en er ook geen economische barrières zijn? Het onderzoek richt zich op een nieuwe methodiek van besluitvorming, inkoop en samenwerking.


Meer lezen over: , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.