luchtmeting Milieudefensie
Vandaag krijgt de Rotterdamse gemeenteraad uit handen van bewonersgroepen en Milieudefensie de eindresultaten van een jaar lang luchtkwaliteit meten aangeboden.

Bij het rapport wordt tevens het Actieplan voor Gezonde Lucht aangeboden. In het plan staan, net als bij de Utrechtse versie, verkeersmaatregelen om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Samen met het actieplan wordt een bord met tientallen wolkenfoto’s aangeboden, op die foto’s spreken stadsbewoners zich met behulp van tekstballonnen uit voor gezonde lucht in de stad.

In 2012 en 2013 hebben Rotterdammers samen met Milieudefensie zelf de luchtkwaliteit rondom hun huis, school of werkplek gemeten. Hieruit bleek dat de lucht vaak erg ongezond is, vooral op plekken met veel verkeer, zoals de ‘s-Gravendijkwal. Hier is zoveel luchtvervuiling dat de Europese norm wordt overschreden. Deze norm ligt veel hoger dan wat veel experts verantwoord vinden voor een gezonde leefomgeving. Het leven in vervuilde lucht veroorzaakt ernstige ziektes zoals longaandoeningen, kanker en hart- en vaatziekten. In Rotterdam zijn de haven en de industrie bekende bronnen van vervuiling, maar de grootste vervuiler waaraan bewoners worden blootgesteld, is het wegverkeer in de stad.

In de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen en bij de presentatie van het nieuwe college-akkoord in Rotterdam hebben de meeste partijen zich uitgesproken voor maatregelen die gezondere lucht bevorderen. Hiervoor moeten nog forse stappen genomen worden. Milieudefensie en bewonersgroepen stellen in het Actieplan voor Gezonde Lucht een pakket maatregelen voor waarmee de lucht een stuk schoner wordt.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.