Rotterdam krijgt als eerste stad een taxi op waterstof
Want inderdaad, één van die vers afgeleverde Hyundai’s wordt binnenkort ingezet voor personenvervoer.

Hyundai haalde vandaag de krantenkoppen door maar liefst zeven van hun ix35 FCEV’s af te leveren in Nederland. Helaas geen échte primeur want onze overheid had al twee van dergelijke auto’s in gebruik, maar absoluut het vermelden waard.

Van die zeven auto’s zal het merendeel worden gebruikt voor onderzoek, maar taxichauffeur Kris Mohan waagt de sprong in het diepe. Hij wil zijn ix35 op waterstof inderdaad dagelijks gaan inzetten als dienstauto. Mohan geeft in het AD aan dat het voor hem geen probleem is dat de tankinfrastructuur nog niet op orde is in grote delen van Nederland. In zijn werkgebied staat immers een laadstation paraat.

Bovendien kost een tankbeurtje nog maar zo’n 5 minuten. Zet dat af tegen de vaak urenlange laadtijden van elektrische auto’s en je snapt dat een FCEV als taxi nog niet eens zo’n gek idee is. Bovendien heeft de Hyundai een actieradius van zo’n 450 km op één tank, wat voor ‘groene auto-begrippen’ helemaal geen slechte score is.

Mohan geeft daarbij wel aan dat de brandstof met 10 euro per kilo aan de prijzige kant is, maar daar staat weer tegenover dat elke kilo goed is voor een afstand van ongeveer 100 kilometer. Bovendien ziet het er natuurlijk wel naar uit dat de prijzen in de toekomst gaan dalen. Mits we auto’s als de ix35 FCEV en de Toyota Mirai meer op de weg gaan zien, uiteraard.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.