De stadsregio Rotterdam wil het komende jaar 320 openbare elektrische oplaadpunten realiseren in de regio.

Het betreft laadpalen op straat voor mensen en bedrijven die geen eigen terrein hebben waar zij hun auto op kunnen laden. Door te investeren in deze laadinfrastructuur wil de stadsregio elektrisch rijden stimuleren. Een toename van elektrisch rijden levert een positieve bijdrage aan de verbetering van de luchtkwaliteit. Stadsregiobestuurder Jan van Belzen:

We leven nu eenmaal in een dichtbevolkte regio met het havengebied als economische motor. Gemotoriseerd weg- en scheepvaartverkeer levert de grootste bijdrage aan de luchtvervuiling in de stadsregio en we werken met z’n allen hard aan het verbeteren hiervan. Met de realisatie van de laadpalen weten we dat we bijdragen aan het verbeteren van die luchtkwaliteit. We geloven in het succes van elektrisch rijden, zeker op de middellange termijn.

De laadpalen worden geplaatst vanuit het contract dat de gemeente Rotterdam reeds eerder gesloten heeft met Cofely en dat wordt doorgezet naar de stadsregio. Die afspraken zijn geldig in alle 15 gemeenten van de stadsregio en beslaan onder andere de plaatsing en het beheer van de laadpalen. De Rotterdamse wethouder Alexandra van Huffelen is blij met de uitbreiding van de regeling:

Onze eerste laadpalen betrokken we enkele jaren geleden van de stichting E-Laad. In 2012 hebben we via een Europese aanbesteding de beste marktpartij voor een grote uitbreiding van het laadnetwerk gevonden. Dat werd Cofely in samenwerking met de Nederlandse fabrikant van oplaadpalen EV-Box. Die afspraken kunnen we nu delen met de stadsregio. [Rotterdam heeft sinds augustus vorig jaar een samenwerking met Cofely.] Ik ben natuurlijk heel blij dat we de regeling regionaal gaan uitbreiden, voor het aanpakken van luchtkwaliteit heb je elkaar nodig. En een goede laadinfrastructuur in de regio is een belangrijke basis om een elektrische auto aan te gaan schaffen. Verbetering van ons leefklimaat stopt niet bij de stadsgrens.

Het aantal laadpunten in de hele Rotterdamse regio komt door deze regeling eind volgend jaar op ongeveer 1320.

Convenant

Op 28 november hebben de gemeenten uit de stadsregio Rotterdam het convenant Stadsregio Rotterdam Elektrisch ondertekend waarmee zij inzetten op het stimuleren van elektrisch rijden. Gemeenten doen dit door de verschoning van het eigen wagenpark, kennisoverdracht aan inwoners en bedrijven en het faciliteren van een goede laadinfrastructuur.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.