Zonneweg kickoff
Een fenomeen waar we niet alle dagen meer over horen, de zonneweg. Toch lijkt het zo logisch als wat, overdag kan zonne-energie vrijwel altijd worden opgewekt en vele kilometers weg lenen zich uitstekend voor dubbelgebruik.

Kennisinstellingen, wegbeheerders en bedrijven in Nederland, Belgiƫ en Duitsland hebben de handen ineengeslagen en vormen een consortium. Een grensoverschrijdend project dus. Met een budget van 5,7 miljoen euro worden de mogelijkheden om zonne-wegen aan te leggen onderzocht, hiervoor wordt gebruik gemaakt van dunne filmzonnecellen. Er is namelijk niet direct een standaardmanier om deze wegen aan te leggen. De huidige zonnewegen zijn vrij kort en lijken er vooral ook te zijn om goede sier mee te maken, niet omdat er enorm veel energie wordt opgewekt.

In de Euregio Maas-Rijn gaan bedrijven aan de slag om de filmzonnecellen op rollen te produceren, wat het aanleggen sterk vergemakkelijkt. Zowel deze bedrijven als bedrijven in de (wegen)bouw hebben als doel om de flexibele zonnecellen technisch en kosteneffectief te integreren in de publieke infrastrucuur. Behalve zonnewegen, moeten ook vangrails en geluidschermen energie kunnen gaan opwekken. Terwijl in Nederland alleen de fietspaden een totale lengte van 35.000 km hebben, potentieel goed voor een jaarlijkse stroomproductie van 15 terrawattuur.

Als hiermee voortvarend te werk wordt gegaan en alles naar behoren werkt, dan doet deze zonneinfrastructuur het aandeel zonne-energie in de energiemix fors stijgen. Dat is geen verkeerde zaak. Na drie jaar weten we de uitkomst, want zo lang loopt dit project.

Foto: bestuurders en zonnecellen, van links naar rechts Ando Kuijpers (projectmanager Solliance), Bert Pauli (gedeputeerde provincie Noord-Brabant), Ronn Andriessen (directeur Solliance) en Peter Toonssen (programmamanager Solliance), copyright Bram Saeys


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.