Roborace Robocar
Met deze autonome raceauto wordt de bestuurder buitenspel gezet. Want de naam Robocar komt uiteraard niet uit het luchtledige vallen.

Een verdwijnende beroepscategorie is het niet, maar de noodzaak om daadwerkelijk aan coureur achter het stuur te zetten wordt steeds kleiner. Als ergens nieuwe technieken worden getest, dan is het wel op circuits. Dus winnen ook autonome raceauto’s aan belang. Eén van de bedrijven die een dergelijke auto laat rijden is Roborace. De robotkracht wordt benadrukt. Want het is de Robocar die meedoet aan de aankomende heuvelklim van Goodwood.

Het is geen miezerige elektrische auto, maar een echte racewagen om te zien die al even aansprekende specificaties biedt. Elk wiel heeft een eigen elektromotor, met een vermogen van 135 kW (184 pk). Dat is dus meer dan 500 pk aan systeemvermogen. Het gewicht ligt met 1.350 kg aangenaam laag. Een Nvidia Drive PX 2-computer zorgt voor de broodnodige verwerking van alle binnenkomende data van de lidar-radar, reguliere radar, gps, ultrasone sensoren en camera’s. Er is veel voor nodig om de auto op de baan te houden en rap vooruit te laten gaan.

Roborace moet ook uitgroeien tot een aparte raceklasse, die verreden wordt op circuits die ook worden aangedaan door de Formule E. Het chassis en de aandrijflijn is steeds hetzelfde, kunstmatige intelligentie is door de verschillende teams te verzorgen. Een interessant speelveld, dat moet aantonen of autonoom racen iets is dat werkt. Maar eerst maar eens zien hoe de Robocar zich houdt in de historische omgeving van het Goodwood Festival of Speed.


Meer lezen over: , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.