Rimac rolstoel
Rimac Automobili laat zien dat de technologie ontwikkeld voor elektrische supercars ook voor andere doeleinden gebruikt kan worden.

Een aangepast accusysteem werd in een standaard rolstoel gebouwd om de levenskwaliteit van de gebruiker te verhogen. Rimac vergroot hiermee de actieradius van de rolstoel, reduceert het gewicht en zorgt voor betere prestaties.

Rimac heeft de ambitie om hun technologie naar andere producten uit te breiden. Rolstoelen zijn hierbij slechts één van de mogelijke toepassingen. Mate Rimac, oprichter en CEO:

Rolly Bugnar, een jonge en zeer slimme jongeman, nam contact met ons op om zijn rolstoel te verbeteren. Omdat wij al eerder de technologie, oorspronkelijk ontwikkeld voor de Concept_One supercar, in andere producten zoals de Greyp fiets hebben toegepast, waren wij ervan overtuigd dat wij redelijk snel onze accu aan konden passen voor een rolstoel. Al onze systemen zijn ontwikkeld met modulariteit in gedachten.

Als basis van dit project hebben wij gekozen voor het Greyp G12 accusysteem, Battery Management System (BMS), Vehicle Control Unit (VCU) en Human Machine Interface (HMI). Het koste ons nog steeds maanden van ontwikkelen en aanpassen, maar we zijn allemaal erg tevreden over de prestaties en betrouwbaarheid van het prototype systeem.

Vergeleken met de oude accu verlengt het Rimac systeem de actieradius van 10 naar 60 kilometer, neemt het gewicht af van 31,7 naar 21,1 kilo en wordt de verwachte levensduur vertienvoudigd. Volgens Rimac zal het accusysteem 10 jaar meegaan zonder capaciteit te verliezen; traditionele rolstoelaccu’s moeten ieder jaar worden vervangen. Doordat lithium-accu’s ook nog eens beter te recyclen zijn, pleegt de elektrische rolstoel een minder grote aanslag op het milieu.

Voordat er stappen worden genomen richting het commercialiseren van de elektrische rolstoel, zal Rimac eerst meer onderzoek verrichten.

Kijk hoe Rolly Bugnars rolstoel tot stand is gekomen in onderstaande video.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.