Van een snelle elektrische supercar naar een snelle elektrische fiets.

Op de Salon Privé wordt de Greyp G12 onthuld. Het doel van de crossfiets is om de ervaring van de technologie, die primair ontwikkeld werd voor supercars, beschikbaar te maken voor een breder publiek.

De Greyp G12 werd vanaf punt nul ontworpen om het beste van twee werelden te combineren: brommers en fietsen. Het is een fiets wanneer u het wilt, of een brommer wanneer u het nodig heeft. Hij haalt een maximumsnelheid van 65 km/u en heeft een range van 120 km zonder trappen.

De batterij, ontwikkeld en geproduceerd door Rimac Automobili, levert 1,3 kWh aan de G12. De lithium-nanofosfaatcellen worden gemaakt door A123 Systems. Laden van 0 tot 100 procent duurt slechts 80 minuten met een standaard 220 Volt stopcontact. De motor kan de batterij tijdens het remmen herladen met maximaal 2 kW.

De G12 heeft een speciale modus die de snelheid en het vermogen beperkt, zodat hij aan de regels voor straatlegale voertuigen voldoet. Echter, de topsnelheid is met een tik op het touch-screen beschikbaar.

Sleutels zijn overbodig met de vingerafdrukactivatie. De computer is zo in te stellen dat een bepaalde vinger de fiets in een bepaalde modus start. Zo kan de duim Street Mode starten, terwijl de middelvinger de Speed Mode activeert. De G12 kan worden gereden als fiets, fiets met trapondersteuning of als brommer. Zonder assistentie van de berijder haalt hij 65 km/u.

Het idee voor Greyp komt van Zvonimir Sučić, sinds 2001 (hobbymatig) designer van high-performance elektrische fietsen en motorfietsen. Hij kwam als mechanisch ingenieur bij Rimac Automobili in 2010. Mate Rimac was geïnteresseerd in Zvonimirs creaties, maar hieldt niet van de onderliggende technologie. Het idee van een fiets dat aan zijn wensen voldeed werd aan Adriano voorgelegd, de man die de Concept_One designde. Met de hulp van zes Rimac Automobili ingenieurs begonnen Zvonimir, Mate en Adriano aan het design van de eerste Greyp fiets.

greyp g12 op autojunk


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

“de middelvinger activeert de Speed Mode”

lol! Dus je kan subtiel je mening geven over andere weggebruikers én ‘m daarna snel peren!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.