Het eerste project van Rimac was de e-M3, de auto waar alles mee begon. Deze elektrische BMW heeft inmiddels diverse records gebroken, waaronder die van de snelste accelerende elektrische auto.

Oprichter en CEO Mate Rimac begon met deze auto toen hij nog maar 19 jaar oud was: “Ik had een oude BMW E30 (MY1984) die ik heb gebruikt voor circuit races en drifting. Op een van deze races blies ik de benzinemotor op, daarna heb ik er een Ev van proberen te maken. Na ongeveer een jaar was de auto in staat om te rijden, maar ik was niet tevreden het resultaat. De auto was zwaar, niet erg krachtig en het bereik was zeer beperkt. Ik begon een team van experts te verzamelen om onze eigen componenten te ontwikkelen omdat ik geloofde dat elektrische aandrijving veel potentie had. Op dat moment had ik al een duidelijke visie van mijn ultieme doel.”

De e-M3 heeft 600 pk en 900 Nm max koppel. De sprint naar 100 km/u gaat in 3,3 seconden(!) met een topsnelheid van 280 km/u. Volgens de strikte FIA-regels is de e-M3 nu officieel de snelst accelerende elektrische auto.

Het record remmen is inmiddels ook in handen van de e-M3. De recordpoging vond plaats op een 2 km lange militaire landingsbaan in de buurt van Zagreb, op 17 april 2011. De gegevens konden niet worden gepubliceerd tot nu toe. Mate Rimac legt uit: “We moesten meer dan een jaar wachten voor de officiële goedkeuring van de FIA ​​om de records te publiceren. Maar terwijl we zaten te wachten kregen we meer ideeen, toen hebben we de Rimac Concept_One gemaakt. Onze pre-productie versie van de Concept_One kan winnen van de e-M3; veruit!”

De records op een rijtje:
– 1/8 mile: 7,549
– 1/4 mile: 11,808
– 1/2 km: 13,714 (pending)
– 1 km: 23,260 (pending)
– 1 mile: 35,347 (pending)

Bekijk een nieuwe video van de e-M3 (en de Concept_One) op autojunk.nl!


Meer lezen over: , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

De enige twee EV’s die ik echt vet vind zijn de e-M3 en de One.

@kickass: klopt:) doet Rimac toch leuk..

Al is de Karma voor mij ook een favoriet!

@autoblogger: Dat klopt, maar die heeft ook een verbrandingsmotor. 😉

EV is gewoon de toekomst, de grote merken WILLEN er nog niet aan, toch niet normaal wat deze jonge gast heeft bereikt, beperking van de EV is nog steeds de accu, ook al zijn daar laatste jaar hele goede ontwikkelingen aan de gang..

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.