Vanwege de hevige smog werd de Franse hoofdstad afgelopen maandag verboden terrein voor auto’s met een even kentekennummer. Op dinsdag zou het de beurt zijn aan de oneven nummers, maar zo ver heeft het niet hoeven komen.

Doordat de temperatuur overdag daalde en de smog kon worden afgevoerd door de wind, is de luchtkwaliteit in Parijs voldoende verbeterd om iedereen weer zonder restricties de weg op te laten. Echter, dit betekent niet dat het gevaar is geweken.

Smog is voornamelijk een stedelijk probleem en is het ergst in gebieden waar veel hout en kolen worden gestookt en/of zwaar transport wordt verricht. Ook het klimaat heeft invloed op de hoeveelheid luchtvervuiling. Als het zonnig, warm en droog is, blijft de smog al snel hangen, zeker als het windstil is zoals in Parijs de afgelopen dagen het geval was. New Delhi heeft de meeste last van de “erwtensoep”, gevolgd door Peking, maar ook andere wereldsteden hebben zwaar te kampen met dit probleem.

Dit heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid. Het inademen van fijnstof is schadelijk voor de longen, wat leidt tot astma, COPD of zelfs kanker, met een vroegtijdige dood als gevolg. Ook heeft het invloed op geboorteafwijkingen en hoeveel kinderen er worden geboren. Een serieus probleem, waar gelukkig veel aandacht voor is. Een inwoner van Peking heeft zelfs de Chinese overheid voor de rechter gedaagd wegens de slechte luchtkwaliteit.

De sancties die maandag werden getroffen in Parijs hebben tijdelijk bijgedragen aan het verbeteren van de situatie, zowel wat betreft luchtkwaliteit als files. De laatste nam af met 25 procent doordat er 60 procent minder auto’s op de belangrijkste wegen reden. De luchtkwaliteit wordt nu van dag tot dag bekeken. Zodra de smog terugkeert, zal de gemeente opnieuw overwegen een rijverbod in te stellen. Inwoners van Parijs zullen dan wederom zijn aangewezen op (gratis) openbaar vervoer, fietsen, EV’s, of carpoolen met minstens drie personen. Een herhaling van afgelopen vrijdag, waarbij de smog-‘o-meter met 180 mg meer dan twee keer de veiligheidslimiet overschreed, moet natuurlijk worden voorkomen.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.