Grondstoffen voor groen gas zijn stortgas en reststromen zoals dierlijke mest, afvalwater, aardappel- en suikerbietenloof. Ook energiegewassen kunnen als grondstof worden gebruikt. Met mest als grondstof voor groen gas valt de grootste winst te behalen: er wordt dan voorkómen dat methaan in de lucht komt. Dat is gunstig, want methaan is een krachtig broeikasgas (25 keer zo sterk als CO2).

Groen gas kan gewoon in Nederland getankt worden, sinds vandaag ook in Joure. Daar opende oud-commissaris van de Koningin en voorzitter van voorlichtingsorganistie Milieu Centraal Ed Nijpels het groen gas tankstation van OrangeGas. Met tot nu toe 85 gerealiseerde aardgastankstations, waarvan er 35 stuks honderd procent groen gas leveren, heeft Nederland inmiddels een landelijk dekkend netwerk. Daarmee is rijden op groen gas niet alleen een van de meest milieuvriendelijke alternatieven voor rijden op fossiele brandstoffen, maar ook een realistische optie voor automobilisten.

“De grote automerken bieden inmiddels allemaal modellen personenauto’s met aardgasinstallatie, waarmee groen gas getankt kan worden, en het netwerk van tankstations wordt in snel temp uitgebreid”, aldus Ed Nijpels. “Aan belangrijke voorwaarden voor de doorbraak van de auto op groen gas in Nederland is hiermee voldaan. Dat is goed nieuws voor het klimaat en voor de Nederlandse werkgelegenheid”. Groen gas is een Nederlands product. “Het kabinet moet daarnaast het lef hebben om alle autobrandstoffen aantrekkelijk te maken voor de burger. Laat de vervuiler betalen voor de schone rijder.”


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.