Fiat Panda Elettra
Zaterdag 20 september organiseert Natuur & Milieu de “Instapdag“, waar trotse eigenaren hun elektrische auto’s in de spotlights zetten en hun ervaringen delen met geïnteresseerden.

Een bijzondere aanmelding voor de dag komt van Wijnand Zwart (41) en Maaike Moulijn (37) met hun Fiat Panda Elettra uit 1992. Dit stel uit Beekbergen is sinds vorig jaar in het bezit van de zeldzame auto. De elektrische Panda was in een slechte staat, maar onderhuids nog in orde. Zwart, docent aan de HTS Autotechniek in Arnhem, vertelt over de restauratie:

De auto had nog maar 7700 km op de teller. De eerste meters werden gereden op de oprit. In tegenstelling tot hedendaagse elektrische auto’s kan je, net als in de meeste benzineauto’s, schakelen en koppelen. Op de snelheidsmeter staan aanwijzingen wanneer je de volgende versnelling moet inschakelen. Aan het motorgeluid is immers bijna niet te horen wanneer je moet schakelen.

Oorspronkelijk deed de Panda Elettra de toenmalige reputatie van elektrische voertuigen helemaal eer aan: traag, weinig actieradius en onpraktisch. Maar met inbouw van modernere accu’s is het allemaal een stuk beter geworden. Naar hedendaagse begrippen is de auto nog steeds traag, maar de topsnelheid is in plaats van 75 km/h (!) origineel, nu 100 km/h. Het optrekken in stadsverkeer is gewoon vlot en je kan prima meekomen met het verkeer. Het blijkt in de praktijk een heel fijn autootje te zijn en het is inmiddels de “daily driver”. 4 maanden later zijn we 5000 km verder. Zeer waarschijnlijk rijden we binnen een jaar meer kilometers dan de auto in z’n vorige 22 jaar heeft gereden!

Wie de Panda Elettra in het echt wil zien, is 20 september welkom in de showroom. Verspreid door heel Nederland staan nog meer mooie EV’s. Aanmelden (ook voor eigenaren) kan via DEZE website.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.