In de jaarlijkse lijst ‘beste in zijn klasse’ van Euro NCAP staat de Renault Zoe bovenaan als beste supermini, voor zowel de versie met verbrandingsmotor als de elektrische variant.

In maart 2013 ontving het model de maximale score van vijf sterren. Tijdens de ontwikkeling van de Zoe werd er niet bespaard op de veiligheid. Het doel was om de nieuwe, 100 procent elektrische hatchback net zo veilig te maken als Renaults met verbrandingsmotor. Niets werd aan het toeval overgelaten. Naast de eisen van Euro NCAP werd er goed gelet op twee onderdelen die specifiek zijn voor EV’s: de batterij en de stilte.

Het omhulsel van de accu werd verstevigd om de modules binnenin te beschermen. Vervolgens werd de accu zelf aan verschillende tests onderworpen, zoals het blootstellen aan vuur, onderdompelen, elektrische overbelasting, kortsluiting, samendrukking, vallen en het doorboren met een spijker. Na de crashtest bleef de accu intact. Een automatische uitschakelaar werd aan het systeem toegevoegd als voorzorgsmaatregel.

Tot een snelheid van 30 km/u maken EV’s weinig geluid. Daarom is de Zoe voorzien van Z.E. Voice, een geluid dat voetgangers waarschuwt voor het naderen van het voertuig. Het geluid speelt alleen af als de Zoe een snelheid heeft tussen de 1 en 30 km/u. Bij stilstand is de auto doodstil.

Het geluid werd speciaal ontwikkeld om de Zoe een eigen identiteit te geven. Bestuurders kunnen kiezen uit drie verschillende piepjes: Pure, Glam en Sport. Het waarschuwingssysteem kan met een druk op de knop worden uitgeschakeld, maar zal automatisch weer aan springen de volgende keer dat de motor wordt gestart.

UPDATE: De volledige lijst van veiligste auto’s in 2013 is als volgt.

Renault ZOE – Supermini
Qoros 3 Sedan – Kleine Gezinswagen
Lexus IS 300h – Grote Gezinswagen
Kia Carens en Ford Tourneo Connect – Kleine MPV
Jeep Cherokee – Kleine off-road 4X4
Maserati Ghibli – Executive


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.