Als reactie op de huidige uitdagingen van de distributie in stedelijke gebieden test Renault Trucks verschillende oplossingen. Het merk heeft momenteel de handen ineen geslagen met carrosseriebouwer Gemco E-Trucks BV, gevestigd in Eindhoven, om een testtruck met een laaddrempel tot op de grond te ontwikkelen. Urban Lab 1, heet het gevaarte. Met dit voertuig gaat laden en lossen gemakkelijker en sneller.

Urban Lab 1 is een nieuw project van Renault Trucks om de distributie in stedelijke gebieden te verbeteren. Door elektrificatie van de transmissie van de aandrijflijn wijzigt de architectuur van de vrachtwagen zelf. Hierdoor ontstaat er een grotere vrijheid bij het definiëren en gebruiken van de carrosserie. Urban Lab 1 beschikt over een ophanging die de vloer tot op de grond kan laten zakken. Het laden en lossen van goederen wordt op die manier makkelijker en de laad- en lostijden nemen hiermee ongeveer 30% af. Maar ook de stad heeft er voordeel bij. Doordat de stoptijd bij elke levering korter wordt, is het voertuig weer sneller de stad uit.

Volledig elektrisch, minder herrie
Deze truck is ontworpen op basis van een 16 tons Renault Midlum DXi 5 en biedt een laadvermogen van 8 tot 9 ton. Hij wordt aangedreven door twee elektrische ‘naafmotors’ die de achterwielen aandrijven en die door een generator gekoppeld aan een dieselmotor gevoed worden. Een accupack maakt het mogelijk om volledig elektrisch te rijden en zo het lawaai van de truck zoveel mogelijk te beperken. Het laten zakken van de carrosserie wordt dankzij een specifiek ophangingssysteem op de voor- en achterwielen uitgevoerd. Het manoeuvreren wordt in stilstand via een schakelaar in de cabine uitgevoerd.

Momenteel leven in Europa gemiddeld acht op de tien inwoners in de stad. Hun eisen om als consument snel over goederen te kunnen beschikken zijn even belangrijk als hun eisen als burgers voor een betere levenskwaliteit. De vrachtwagen staat centraal in deze tweestrijd. Het doel van Renault Trucks is om voor het juiste voertuig, met de juiste energie, op de juiste plaats te zorgen.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.